Борислав Цеков: Не може да се говори за конституционна криза, но имаме остра политическа криза

  • 19 октомври 2022 18:28

  • 403
  • 2
Борислав Цеков: Не може да се говори за конституционна криза, но имаме остра политическа криза
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Не може да се говори за конституционна криза, но имаме остра политическа криза", каза пред БТА юристът и доктор по конституционно право Борислав Цеков във връзка с неуспешните опити за избор на председател на 48-ото Народно събрание.

Борислав Цеков обясни, че липсата на избор на председател на парламента, съвсем не означава, че Народното събрание не може да функционира, докато не бъде извършен този избор. Цеков обясни, че в ситуация като тази е нормална практика да се използва парламентарната техника на символично спиране на часовника, при която, образно казано, парламентарното време спира да тече. „Оттук насетне докато не бъде избран председател, това ще се счита за първо заседание на парламента, а прекъсванията няма да се считат за прекъсвания на това заседание, а за почивки“, обясни конституционалистът.

Това, което трябва да се подчертае отново, е, че междувременно парламентът трябва да започне да осъществява всички други свои задачи – да избира комисии, да приема правилник, обясни той. По думите му процедурата по чл. 99 за съставяне на правителство е в ръцете на президента, който следва, когато прецени, да даде началото на консултациите за съставяне на правителство и да връчи първия мандат на най-голямата парламентарна група.

Борислав Цеков обясни, че парламентарните групи са учредени по надлежния ред. Тоест има ги субектите, които Конституцията изисква, и изборът на председател на парламента е напълно отделен и независим от тази процедура въпрос, разясни Цеков в отговор на въпрос за наличието или не на конституционна криза.  

Доц. Киселова: Без председател не може да се продължи работата на парламента

Той обясни, че самата процедура за избор на председател на 48-ото НС може да трае и един месец. Това е въпрос на зрялост на самите парламентарни групи, коментира юристът.  По думите му нарушаването на една конституционна традиция, която уважава вота на избирателите, а именно, председателят на парламента да се излъчва от най-голямата парламентарна група, а заместник-председателите от всички останали, всъщност е "погазване на принципите на парламентаризма".

Последвайте канала на

Валери Зайцев
403 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Айде свиквайте …кск

2022.10.19 | 19:15

2
Велико Народно Събрние че ми писна вече от циркове. Пишете нова конституция правете нещо
А бе как да няма …лдлв

2022.10.19 | 18:53

1
Как да няма конституционна криза. Колко трябва да си прост че да разбереш че тя е в псновата на всички проблеми?

Добави коментар

Водещи новини