Юрий Асланов: Призракът на предсрочните избори виси над парламента

  • 19 октомври 2022 15:17

  • 383
  • 1
Юрий Асланов: Призракът на предсрочните избори виси над парламента
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

"Призракът на предсрочните избори виси над парламента. Знак за това е, че депутатите не могат да изберат председател на Народното събрание. В краткото време до насрочване на нови избори би могла да се изчерпи задачата за приемането на бюджета за 2023 година и да се довърши някой неприет закон. Надеждите за смели реформи трябва да се оставят настрани". Това каза пред БНР социологът Юрий Асланов. И определи като странно това, че ГЕРБ не се държат като победители, а ПП са убедени, че времето работи за тях и са "устремили взор към поредните избори".

"Влизаме в омагьосан кръг на редуващи се служебни кабинети и предсрочни избори. Не знам докога хората ще търпят това", заяви той.

Асланов изрази неодобрение към идеята за промяна на устройството на държавата – от парламентарна република към президентска форма на управление: "Парламентарната република е важно завоевание, което трябва да отвоюваме. Трябва да се върнем към дебата от 90-те години – как да се установи контрол върху дейността на парламента. Ако няма форма на родовластен контрол върху парламента, нищо няма да започне да се променя".

Депутатите не успяха да изберат председател на парламента и при втория си опит

Според социолога "за зла участ" политическият елит у нас не се е научил да разсъждава политически, а геополитически: "Виждам консолидираното желание на целия политически елит някой отвън да ни накара да направим нещо, тогава всички ставаме послушни, опитомени. Така няма да решим нито един от въпросите си, докато не започнем да правим политика тук – за нас и при нас. Като общество сме в голяма опасност и хората го усещат по интуиция".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
383 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.19 | 17:07

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини