Славчо Велков: Ако Русия разширява бойните действия, ще е с по-мощни конвенционални, а не с ядрени оръжия

  • 11 октомври 2022 14:25

  • 806
  • 3
Славчо Велков: Ако Русия разширява бойните действия, ще е с по-мощни конвенционални, а не с ядрени оръжия
© БСП

Ръководителят на руската следствена служба спомена, че България е сред държавите, през които е преминал маршрута на камиона, причинил експлозията на Кримския мост. 

"Той е преминал през България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарския край. Идентифицирани бяха превозвачи и лица, участвали в организацията на придвижването на камиона".

Президентът Путин пък заключи, че това е терористично нападение.

Украинският посланик у нас: Атаките срещу Киев са планирани преди взрива на Кримския мост

Това, че България е била част от маршрута на този камион не означава, че тя е страна в терористичния акт, заяви пред БНР Славчо Велков, който е експерт по национална сигурност  и антитероризъм.

"Увеличава се интензитета на бойните действия и напрежението ескалира. Аз бих определил случилото се като терористична операция, защото е перфектно замислена и много добре изпълнена. Значима е, защото е по критична инфраструктура и в ущърб на една от страните, които участват в тази война“.

Кримският мост има т.нар. вход, на който се намира изключително прецизно радиотехническо съоръжение, обясни експертът в предаването "12+3".

"С него се прави проверка за взривни вещества, наркотици и опасни товари. Съоръжението може да открие дори следи от взривни вещества и то месец – два след като са били в превозното средство. Имало е или пропуск, или умишлено действие на тези, които са натоварени с отговорността да правят проверките".

От чисто терористична гледна, точка това е много прецизен акт, тъй като камионът е взривен вероятно дистанционно, обясни той.

"Малка е вероятността да е самоубийствен акт. Направено е точно в момента, когато се намира под вагони с цистерни, в които има гориво на железопътното трасе над него. Това означава, че тези, които са го задействали, са наблюдавали пряко или са имали много добра информация чрез друга връзка, например сателитна".

Важно е не само количеството, но и вида на взрива, които е бил в камиона, смята Славчо Велков.

Възможно е да са заложени взривни устройства и в основите на моста, но това е много трудно осъществимо, каза той. "Системата за подводна охрана на моста също е прецизна. Има не само технически устройства и водолази, които оглеждат редовно, но и обучени делфини. Трудно е да се постигне тази цел и защото трябва да бъде заложено огромно количество експлозив. Освен това след взрива няма воден облак, какъвто щеше да има, ако той е бил под моста".

Сред споменатите държави, през които е минал камиона, единствено България е член на НАТО, поясни експертът. "Тази война е хибридна – тя се води както на бойното поле, така и в информационното пространство и сега сме свидетели на  информационната ѝ част".

България би трябвало да има предвид това, което се случва не много далече от нея, тъй като част от акваторията на Черно море е и наша, и да осъзнава рисковете за националната сигурност, убеден е Славчо Велков.

"Но аз категорично изключвам участието на Република България в подобен акт. Малко вероятно е ние да станем мишена. Службите трябва да придобиват информация за всяка възможна заплаха“.

Много далече сме от ядрен удар, заяви експертът. "Само безумец би помислил в такъм момент да използва ядрено оръжие. Мисля, че изобщо не трябва да употребяваме в ефир подобни думи. Чухме разни "експерти", някои от тях бивши генерали, които говориха за въздушни ядрени удари над Черно море. Ако Русия разширява мащаба на бойните действия, ще го прави с по-мощни конвенционални средства, а не с ядрено оръжие".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
806 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
няма бившо ченге

2022.10.11 | 16:46

3
Ами славу велковы е ченге от дс и не може да се промени. Не го интересуват невинните жертви.
Еми...

2022.10.11 | 14:59

2
Продължавам да не разбирам каква е причината да се обсъждат някакви рашистки фейкове, вместо да се вземе отношение по варварските бомбардировки на Украйна от вчера.
PaulaFox

2022.10.11 | 14:44

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини