Президентът на Азербайджан идва у нас за пускането на интерконектора с Гърция

  • 30 септември 2022 06:54

  • 688
  • 1
Президентът на Азербайджан идва у нас за пускането на интерконектора с Гърция
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

По покана на държавния глава Румен Радев президентът на Азербайджан Илхам Алиев пристига на официално посещение в България. То ще бъде на 30 септември и 1 октомври съобщиха от "Дондуков" 2.

Алиев пристига за да присъства на търговското пускане в експлоатация на газовата връзка с Гърция. Именно по нея страната ни очаква да пристигне и азерския газ, заради който се очаква и сериозното поевтиняване на природния газ за октомври.

Румен Радев ще бъде домакин на церемонията по официалното откриване на интерконектора с Гърция

По време на срещата си в София двамата държавни глави ще направят преглед на стратегическото партньорство между България и Азербайджан и се очаква да обсъдят развитието на сътрудничеството в областта на енергетиката, икономиката, сигурността, туризма, науката, образованието и културата.

Официалното посрещане на Алиев ще бъде пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ от български си колега Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. На церемонията ще прозвучи националният химн на България, съпроводен от 21 топовни артилерийски салюта в чест на азербайджанския президент.

Илхам Алиев ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

След това двамата президенти ще проведат среща на „четири очи“, след което ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации на България и Азербайджан.

На следващият ден Алиев ще вземе участие в церемонията по въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България. Събитието ще се проведе в зала 3 на Националния дворец на културата.

В рамките на официалното си посещение в страната президентът Илхам Алиев ще проведе среща и с министър-председателя Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София..

Последвайте канала на

Росица Валентинова
688 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
С М ЪРТ НА АРАБИТЕ!

2022.09.30 | 10:10

1
ДО ПОСЛЕДНАТА СЕМКА!

Добави коментар

Водещи новини