Министър Пулев от Стара Загора: Основният ни приоритет е да дадем глътка въздух на микро-, малките и средни предприятия

  • 17 септември 2022 12:38

  • 547
  • 0
Министър Пулев от Стара Загора: Основният ни приоритет е да дадем глътка въздух на микро-, малките и средни предприятия
© Булфото (архив)

„Имаме един основен приоритет и той е да дадем глътка въздух на най-уязвимия  сегмент в българската икономика- микро-, малки и средни предприятия. Те са гръбнакът на нашата икономика. Това заяви в Стара Загора служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев.

Градът е поредният областен център - част от мобилните приемни на министъра и неговия екип, чиято цел е да популяризират кандидатстването по процедурите по Националния план за възстановяване и устойчивост  и структурните фондове на ЕС. Пулев е категоричен, че въпреки че в момента има служебен кабинет, Министерството на иновациите и растежа продължава да работи на „пълни обороти“.

„Живеем в нелек момент - политическа нестабилност, световни кризи, галопираща инфлация, енергийна криза. Но ние имаме инструменти да подкрепим бизнеса в този много критичен момент“, заяви министърът. По думите му по линия на Плана за възстановяване и устойчивост до края на 2022 година бизнесът ще бъде подкрепен с 600 милиона лева. „Имаме отворена процедура, свързана с технологична модернизация. Общият бюджет на процедурата е 260 милиона лева“, уточни още Пулев. Той апелира до 21 септември бизнесът да се възползва от тази мярка. Фокусът е преработвателна промишленост, микро-, малки и средни предприятия, които се занимават с творческа и научна дейност, както и с преработка на отпадъци.

„Освен тази процедура, до края на тази година се очаква да бъдат отворени още три нови процедури, по които да може да се кандидатства. Втората ще бъде отворена до няколко седмици и е насочена към внедряване на ИТ решения и киберсигурност. Фокусът отново ще бъде върху малки и средни предприятия. Заложени са около 30 милиона лева, но ще бъде изцяло грандов елемент без изискване на съфинансиране от страна на компаниите. Надявам се, че ще достигнем до 1400 фирми“, допълни министърът.

Третата процедура е свързана с внедряване на соларни панели и съпътстваща инфраструктура - батерии за съхранение на енергия. Общият бюджет е 200 милиона лева. Последната за тази година процедура по Плана за възстановяване и устойчивост се предвижда да бъде с фокус развойна дейност и интелектуална собственост. Сумата, която ще бъде осигурена, е в размер на 120 милиона лева.

Министър Пулев: Седмица преди края на кандидатстването по Плана за възстановяване вече имаме близо 800 кандидати

„Паралелно с плана, ние работим и върху структурните фондове. Основните две програми  за следващия програмен период от януари 2023 година са „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ на стойност 3 милиарда лева. Втората е свързана с „Научни изследвания, иновации и дигитална трансформация“ с бюджет от 2 милиона лева“, обясни още министърът.

Пулев каза, че в  област Стара Загора 135 фирми са одобрени по проекти на Европейския съюз.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
547 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини