Дончев разкри как печалбите на държавните енергийни дружества да покрият компенсациите за бизнеса

  • 01 септември 2022 13:50

  • 472
  • 1
Дончев разкри как печалбите на държавните енергийни дружества да покрият компенсациите за бизнеса
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Печалбите на държавните дружества в енергетиката могат да се използват за изплащане на компенсациите за бизнеса заради скъпия ток. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Поради високата цена на тока тези дружества правят много добри печалби. Нашите разчети показват, че всички компенсации за бизнеса биха могли да бъдат поети именно от тези печалби. Допускам, че една част от компенсациите и за скъпия газ биха могли да дойдат от същия приходоизточник”, заяви Дончев.

Относно доставките на газ, той каза, че трябва да се организира открита тръжна процедура, където различни доставчици да оферират количества и ние да изберем най-добрата цена. „Газпром” по-скоро няма да участва в нея”, каза още Дончев. И подчерта, че енергийните компенсации като цяло трябва да се прецизират и да се отпускат по-бързо.

Борисов кръсти ПП "Партията на посредниците": Върнаха посредниците в тока, газа и нефта

По думите му „има много данни за това как „Булгаргаз” е купувал газ, пренебрегвайки правилата за свободна конкуренция. Има потвърдена документално информация, че дружеството е продавало евтино газ на една определена компания и после е купувало същите тези количества на по-значима цена”. Заместник-председателят на ГЕРБ обаче подчерта, че с този казус трябва да се занимаят МВР, службите и прокуратурата.

Дончев бе категоричен, че приходите, заложени в настоящия държавен бюджет, няма да се преизпълнят, защото план-сметката била „нереалистична”.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
472 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.01 | 14:56

1
Г-н Бойко Борисов е човекът, който промени българската политика завинаги. Нашият ПРЕМИЕР,който отвори вратите от България към Европа и Света! Г-н Борисов умее да се смее искрено, а също така да не скрива сълзите си в моменти на тъга! Той извървя дългият път от ограниченията на миналото към свободата на бъдещето! С ВАС СМЕ! Заедно стигнахме в Европа, заедно пътуваме към Света, ЗАЕДН0 ще дочакаме пълната победа на ДЕМОКРАЦИЯТА

Добави коментар

Водещи новини