България ще инвестира близо 3 млрд. лв. в иновации за бизнеса

  • 07 август 2022 14:16

  • 998
  • 4
България ще инвестира близо 3 млрд. лв. в иновации за бизнеса
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

В следващите пет години в развитието на българския бизнес ще бъдат инвестирани почти три милиарда лева по новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП). През следващата седмица тя ще бъде изпратена за финално одобрение от Европейската комисия. Очаква се изпълнението й да стартира в края на 2022 г. Програмата е продължение на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и ще се изпълнява от Министерството на иновациите и растежа.

ПКИП ще осигури подкрепа най-вече на микро, малките и средни предприятия (МСП). Ще бъдат подпомогнати високотехнологични стартиращи компании, както и такива в различни етапи на развитието си. Ще се стимулират партньорства между МСП и големи дружества за разработване и внедряване на нови технологии и иновации.

Българският бизнес ще може да използва както безвъзмездна помощ, така и финансови инструменти. Съотношението на двата вида финансиране по Програмата е почти 50:50. За първи път ще бъде използвана и комбинирана форма с финансов инструмент и грант. Такава ще бъде прилагана например по специфичната цел „Насърчаване на енергийната ефективност и намаляване на емисиите парникови газове“.

По нея микро, малки, средни и големи предприятия ще могат да подобрят енергийната си ефективност след направен енергиен одит и да станат по-енергийно
независими. Основните приоритети на Програмата са два – „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“. Инвестициите от първия ще са насочени към научни изследвания и развойна дейност в предприятията, увеличаване на експортния потенциал, създаване на нови или развитие на фирми от по-високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и др.

Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев прие властта от Даниел Лорер

Ще се насърчава дигитализацията на предприятията, повишаването на киберсигурността, поверителността на данните в МСП и на уменията на персонала за работа с технологиите от Индустрия 4.0. Ще бъде подкрепена модернизацията на семейните предприятия и тези от творческите индустрии и занаятите. Освен за по-голяма енергийната самостоятелност на фирмите, във втория приоритет – „Кръгова икономика“, е предвидено финансиране за по-ефективно използване на ресурсите, разработването на нови зелени поточни линии, повишаване на употребата на странични продукти и вторични суровини, подобряване на рециклирането, намаляване на опасните вещества, на отпадъците и др.

Първата процедура по ПКИП ще е с бюджет 127 млн. лв. и ще е насочена главно към микро, малките и средни предприятия от различни сектори на икономиката. Ще бъде предвидена и възможност за партньорство между МСП и големите компании.

Фирмите ще кандидатстват за грантово финансиране за научни изследвания и внедряване на иновативни решения за производствата им.

Росица Валентинова
998 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
така му викат на

2022.08.07 | 15:38

2
съвременното крадене, кога ще се инвестира в самата държава, бизнеса да се оправя няма да си развява оная работа за наша сметка

2022.08.07 | 22:33

4
точен коментар, болен здрав носи
Да ама не

2022.08.07 | 17:32

3
Така и неразбрах, как едно ново минестерство ще вземе най големия пай и никой няма да разбера, как тия пари ще се разделят... Ясно като бял ден, бяха исталирани Подмяната и чифутa да ги източат за господарите си на запад и зад океана. С каква кампания по медийте дойдоха навласт, а и сега имат още Подмяната, за следващите избори от платените ни медии от запада. Подмяната с тая катастрофа за 7 месеца, ътябваше да са подсъдими, а не на избори... В кризата с пандемията на населението бяха раздадени жалките 16 лв на ден от тр. борса и само на тези дето имаха тр. договори за последните 3 год, а работодателите взеха 2 милиара и сега още поне 5,6 милиарда, на тия дето дават най ниските заплати в Европа... Затова масово работниците замонават на запад да работят, а тук ще им работи мaнгот o
Еми...

2022.08.07 | 14:36

1
парите вече са разпределени, всичко ще бъде окрадено и натъпкано по чекмеджетата. радев върна старите бандити и старите некадърници и цялата схема е готова за лапане.

Добави коментар

Водещи новини