ВВС проведе първа съвместна тренировка със Столична община

  • 31 август 2022 15:09

  • 286
  • 0
© Министерство на отбраната
Слушай новината Слушай новината

За първи път Военновъздушните сили (ВВС) проведоха днес, 31 август, съвместна тренировка с Модула за издирване и спасяване към дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община.

Основната цел за ВВС е подготовка на екипажите от военнотранспортната авиация за осигуряване на въздушен транспорт на личен състав и специализирана техника при участието им в операция в помощ на населението за ликвидиране на последствията от природни бедствия, промишлени аварии и катастрофи.

Докога България ще бъде единствената страна в ЕС без спешна помощ по въздуха?

Задачите, които екипажите тренират са своевременно натоварване/разтоварване на специализираната техника, както и надеждното ѝ укрепване и транспортиране. В съвместната тренировка, която се провежда на два етапа, участват личен състав и техника от авиобаза Враждебна и служители на Столична община.

По време на първия етап се изпълняват наземни теоретични и практически занятия и летателни задачи от летище София до летище Безмер и обратно с два самолета C-27J „Spartan“ и Модула за издирване и спасяване към Столична община. По време на втория етап през октомври ще се извърши транспортиране на Модула за издирване и спасяване до летище Тиват, Черна гора, и обратно, където служителите на Столичната община ще участват в международното полево учение по проекта BALANCE – „Мащабно управление на земетресенията на Западните Балкани чрез съвместни дейности по трансгранично сътрудничество“.

Провеждането на съвместни тренировки за изпълнение на задачи в помощ на населението има за цел повишаване подготовката на всички участници за действия в реални ситуации, когато от ключово значение е факторът време и от професионалната помощ зависи животът на хората.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
286 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини