Докога България ще бъде единствената страна в ЕС без спешна помощ по въздуха?

  • 09 август 2022 08:41

  • 1024
  • 8
Докога България ще бъде единствената страна в ЕС без спешна помощ по въздуха?
© Getty Images (архив)

В Румъния вече от 11 години има въздушна медицинска помощ. Преди време румънците бяха зад нас, а сега виждаме как трябва да се учим от тях. Това заяви в сутрешния блок на БНТ инж. Мариян Боновски по повод липсата на въздушна медицинска помощ у нас.

Според него придобиването на един хеликоптер до края на годината е безсмислено, при положение че не разполагаме нито с подготвен персонал, нито е изградена системата ХЕМС.

Експерт: Няма как "Кугър" да се използва за въздушна линейка

Ако искаме да изградим това нещо, трябва да се изгради първо стратегия как да се направи, след това да се отделят сериозни средства. Поддръжката на една хеликоптерна база излиза между 3,5 и 4 млн. евро годишно при средно 400 летателни часа. Ако имаме 6 такива бази и приемем, че едната от тях е денонощна, ще ни трябват някъде около 56 млн. лева годишно от държавния бюджет, обясни експертът.

По думите му обявената обществена поръчка за закупуването на медицински хеликоптери вече на няколко пъти е обжалвана от големите хеликоптерни производители, тъй като самата поръчка не е написана достатъчно компетентно и в нея има противоречия.

Здравното министерство ще закупи шест медицински хеликоптера

По темата участие взе и Виктор Иванов, който е поддръжник на идеята за спешна медицинска помощ по въздух. Той припомни, че дебатите за придобиването на въздушни линейки у нас са поне от 2012 г. и все още няма нищо.

В страната има няколко лобита, които се противопоставят едно на друго. На Балканите сякаш всичко опира до пари, смята Иванов, чийто живот преди години бива спасен именно благодарение на медицински хеликоптер в Австрия след инцидент в Алпите.

Румъния праща 5 хеликоптера за ранените край Велико Търново

Последвайте канала на

Владимир Василев
1024 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Умник Гюро

2022.08.09 | 14:40

8
Ето какво печелите, ако се отровите/ваксинирате: шанс да умрете веднага от тромбози и инфаркти; мутирали ДНК клетки, които започват да произвеждат шипов протеин; разбита имунна система и органи вследствие на действието на шиповия протеин; предаване на мутациите и уврежданията на бъдещите поколения чрез генетично унаследяване; бавна и мъчителна смърт от всякакви болести заради разбитата ви имунна система. Вие, Дами и Господа, де факто развивате СПИН без да ви го казват. Затова, ако огледате внимателно ваксинираните, ще забележите физически деформации по лицата им и непрекъснатото им боледуване от нещо. Отровите/ваксините в тялото им никога не спират да действат, докато не пукнат. Хайде сега, отивайте и се ваксинирайте, ако ви стиска.
Гост

2022.08.09 | 13:39

7
Когато спрат да ни управляват мутри ще има всичко за всички, просто много пари потъват в джобовете на бивши шестаци, политици и заобикалящите ги копои

2022.08.09 | 09:34

6
Бойко, Бойко! А като си спомня, че бяхме и по-добре от Румъния... Бойко, Бойко!
Бай Ставри

2022.08.09 | 08:49

1
Бойко 12 години не намери пари за хеликоптери ,ама крадеше пари като бесен Бойко Най-големият крадец в историята на БЪЛГАРИЯ

2022.08.09 | 09:08

5
Пропуснах и станиШеф - и той доста отнесе с приятели - цялото черноморие е частно вече.

2022.08.09 | 09:07

4
Е, не го титливай НАЙ. цАро за 4 години отнесе половин Пирин планина. ВиденОфф за Няма и 4 отнесе всичко в банките. Луканков ни докара до купони. Има доста най в последните 32 години.

2022.08.09 | 09:04

3
Е как до кога? Докато всеки добре облечен бизнесмен с агентътен псевдоним не си купи личен и останат пари и за държавен хеликоптер. Не е ли очевидно?
Котарак

2022.08.09 | 08:53

2
Ами, завинаги!

Добави коментар

Водещи новини