Министър Шишков: МРРБ ще помогне на БПЦ да се възползва от методиката за индексация на цените в строителството

  • 30 август 2022 15:49

  • 537
  • 0
Министър Шишков: МРРБ ще помогне на БПЦ да се възползва от методиката за индексация на цените в строителството
© МРРБ
Слушай новината Слушай новината

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще помогне на Българската православна църква да се възползва от методиката за индексация на цените в строителството, така че проектите за реновиране на православни храмове в страната, които се финансират със средства от европейските програми, да не са застрашени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван ШишковИван ШишковИван Шишков е роден на 14 септември 1963 г. в София. Завършва образователна степен магистър по на среща с Видинския митрополит Даниил, който е и председател на работната група по европейските проекти на Светия синод, съобщиха от Министерството.

За целта ще се предложи текст, с който се разрешава възложители на проекти по ПМС № 160 (Процедури за определяне на изпълнител с публична покана по реда на глава 4 от Закона за управление на средствата от европейските фондове при споделено управление - ЗУСЕСИФ и ПМС № 160/2016 г. от страна на бенефициенти на безвъзмездна финансова помощ от Европейските структурни и инвестиционни фондове, които не са възложители по смисъла на Закона за обществените поръчки) също да са допустими за индексацията, а не само проектите, които се изпълняват след процедури по Закона за обществените поръчки.  

Арх. Шишков увери, че до края на тази седмица ще приключи работата на комисията с представители на всички министерства, която разработва методиката. Веднага ще бъде качена за обществено обсъждане в рамките на 14 дни, след което МС ще трябва да я одобри. Според министъра методиката ще е факт до един месец. 

Министър Шишков се поинтересува и за състоянието на пътя до Рилския манастир. Полутунелът, с който бе укрепено голямото свлачище преди Светата обител, все още не е завършен - липсва износващият пласт асфалт, а строителната площадка не е почистена от отпадъци. Друг проблем за района е новоактивирало се свлачище и недоброто състояние на общинския път от Рилския манастир до Кирилова поляна. Арх. Шишков се ангажира да провери процедурите и да посети района на място, за да се запознае лично със състоянието на инфраструктурата. 

Министър Шишков: За големите инфраструктурни обекти на "Хемус" ще бъде платено

На срещата присъстваха и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева, началникът на политическия кабинет на министър Шишков - Юлия Ивкова, както и Александър Палчев и Ангел Воденичаров от работната група към Св. Синод. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
537 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини