МВнР публикува Протокола от първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия

  • 15 август 2022 16:27

  • 797
  • 1
МВнР публикува Протокола от първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия
© Pixabay

В съответствие с договореностите от Протокола по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 17 юли 2022 г., Министерството на външните работи публикува на официалната си страница Протокола от първото заседание на Междуправителствената комисия по чл. 12, провело се на 10 юни 2019 г.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 689

С подписания през 2019 г. Протокол правителствата на Република България и Република Северна Македония приеха предложенията на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси за съвместно отбелязване на следните личности от общата за двете страни история: св. св. Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум и цар Самуил, както и общите принципи и бележки по съдържанието на учебниците за 5 клас в Република България и 6-то отделение в Република Северна Македония (Праистория и Стара история).

В Протокола по чл. 12 от юли 2022 г. бе договорено, в срок до един месец, двете страни да публикуват официално всички резултати и препоръки от досегашната работа на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси.

Ще бъде подписан протокол между министрите на външните работи на България и РСМ

Публикуването на предложенията от 2019г., одобрени от правителствата, е важна стъпка към запознаването на обществeността в двете страни с резултатите от работата на Комисията. Така се създава и необходимата основа, за да се пристъпи към реализирането на практика на друга договореност от Протокола по чл. 12 от юли 2022г. – съгласуване на календар от съвместни чествания за периода 2022 г. – 2023 г. за петте общи исторически личности.

МВнР благодари за досегашната дейност на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси и ги окуражава да продължат по-интензивно със своите усилия, с цел завършване на работата по всички периоди от общата история, в съответствие с чл. 8 ал. 2 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Виолета Симеонова
797 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Анонимен

2022.08.15 | 23:19

1
Русофили в България останаха само руските шпиони и вербуваните от тях тролове.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини