Велислав Минеков: Ще настояваме за увеличение на бюджета на Министерство на културата с 0.2 процента от БВП

  • 12 август 2022 12:32

  • 597
  • 3
Велислав Минеков: Ще настояваме за увеличение на бюджета на Министерство на културата с 0.2 процента от БВП
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Ще настояваме за увеличение на бюджета на Министерство на културата с 0.2 процента от БВП. Това обяви служебният министър на културата проф. Велислав Минеков по време на пресконференция, на която обяви приоритетите на управлението и екипа си.

Заделени са за капиталови разходи 55 милиона лева по отношение на 30 юли  2022 г. Процент на изпълнение – 0 процента. Числата са смущаващи. И това, което ме притеснява е, че голяма част от този бюджет – милиони, няма да бъдат използвани до края на годината. Ние отново ще настояваме за стъпката от 0.2 процента. С какви очи ще отида при министъра на финансите, който ще забележи, че има огромни неизползвани средства, за да му поискам увеличение на бюджета, каза Минеков.

Сигурно знаете за нашата битка бюджетът на министерството да започнем да го качваме с 0.2 процента по отношение на съвременното състояние на БВП. Това се оказа, че е възможно. Миналата година пак имахме разговор с представители на всички политически партии. Имам предвид четирите партии, които влязоха в коалиция. С много аргументи ги убедихме за тази стъпка в бюджета, за крайната необходимост, за дългия живот на министерството в мизерия. Имахме разговор със заместник-министрите, много тежки разговори със служебния министър на финансите Белчев. Последно с министър Белчев стигнахме до покачване на бюджета, конкретно субсидията, със 164 милиона лева. Щеше да е чудесно, ако се беше сбъднало. За съжаление, нещата не се развиха по този начин. Всички, които обещаха това покачване на бюджета забравиха за какво става дума. От медиите разбрах, че все пак субсидията ще скочи със 111 млн. лв. Но истината е друга. Всъщност, увеличението е само 98 млн. лв“, коментира още служебният министър на културата.

По думите му, увеличението на бюджета на министерството е основен и най-важен приоритет.

Минеков: Идвам с добри намерения. Нещата, които останаха недовършени ще са приоритет

Проф. Минеков ще продължи работа и по съхраняването на сградата на бившето военноморско училище на остров Свети Кирик край Созопол. Миналата година той обяви намерение там да бъде изграден световен културен център.

Не е възможно да бъдат извършени спасителните работи там със средства от министерството. Това означава половината бюджет да бъде вложен в изграждането на световния център, и половин година министерството да не работи и никой, който е свързан с министерството, да не работи. Това беше нещо наистина основно. Беше ни обещана помощ с европейски средства по регионално развитие. Досега трябваше да има проект, трябваше да има начало. За съжаление, няма. Напротив – разрухата се увеличава. Ще сложим аварийни средства за бързо оправяне на покривната част там, тъй като идва зима. Ще влезе вода, ще започне премръзване на бетон, ще започне премръзване на стените и разрухата ще се увеличи, добави Минеков.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
597 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Умник Гюро

2022.08.12 | 14:15

3
Ей, този културен министър ще се окаже по-умен и от мен, бе! Тези 0.2% увеличение за културата можеш да си ги навреш в комунистическия г.з, другарю министър.

2022.08.12 | 13:21

2
МИНЕТКОВ, ЧЕРВЕНИЯ МИНЕТ
Защо?!

2022.08.12 | 13:05

1
Защо на стари години стана за посмешище, за срам и позор бе, професоре, като си намести задника в смърдящия на кремълски запъртъци Гълъбарник на ЗАкАПеЧе-то?!

Добави коментар

Водещи новини