МС отпуска помощ от 3,5 млн. лв. за ремонт на манастира "Св. Георги Зограф" в Света Гора

  • 26 август 2022 11:01

  • 372
  • 1
© Novini.bg

Взехме едно дългоочаквано решение, това е помощ насочена към Света гора и нашият манастир в Атон - "Свети Великомъченик Георги - Зограф". Помощ от близо 3,5 млн. лв. Това заяви служебният министър на културата проф. Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си след заседание на Министерски съвет. 

След пожара в източното крило всичко остана на ниво намерения и в момента ще се реши проблемът с реставрацията и консервацията.  Това крило е строено със стредствата на Хаджи Вълчо от Банско и се нарича Банско крило. Паисий довършва именно в това крило "История Славянобългарска". Дълго време се търсиха средствата в момента има шанс да се случи този ремонт и това ще се случи, каза Минеков. 

Служебният министър на културата отбеляза, че ще иска среща с игумена на манастира.

Трябва да помогнем за отоплението на манастира, което на примитивно ниво и дори опасно и да помогнем за ремонт на пътя до манастира. Той също е в много тежко състояние и не е докосант от векове, допълни още министър Минеков. 

Министър Велислав Минеков търси подкрепата на ОАЕ за превръщането на остров Св. св. Кирик и Юлита в световен център на изкуствата

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
372 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Макйя ви трън

2022.08.26 | 11:17

1
Само краднете ....за 3.5 милиона ше постройш 3 манастира

Добави коментар

Водещи новини