На първото си заседание: Кабинетът "Донев" отмени три решения на кабинета "Петков" и одобри план-сметка за изборите

  • 04 август 2022 14:34

  • 8109
  • 14
На първото си заседание: Кабинетът "Донев" отмени три решения на кабинета "Петков" и одобри план-сметка за изборите
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Служебният кабинет с премиер Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. проведе днес първото си редовно заседание.

Ето какви решения приеха служебните министри:

Министерският съвет определи своите представители в НСТС

Вицепремиерът по социалните политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров и министърът на финансите Росица Велкова-Желева са определени за представители на правителството в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това реши служебният кабинет на първото си редовно заседание.

Промяната в състава на представителите на Министерския съвет в НСТС се прави във връзка с указа на президента за назначаване на служебно правителство от 2 август 2022 г. 

Гълъб Донев: Ще оздравим финансово "Булгаргаз" и обявяваме търг за доставки на втечнен газ

Отменени са три решения, които не са финализирани от предходния състав на Министерския съвет

Правителството отмени три решения, които не са финализирани от предходния състав на Министерския съвет. Отменят се: решение по т. 16 от Протокол № 19 от заседанието на Министерския съвет от 5 май 2022 година; решение по т. 6 от Протокол № 29 от заседанието на Министерския съвет от 13 юли 2022 година; решение по т. 46 от Протокол № 31 от заседанието на Министерския съвет от 28 юли 2022 година.

Решението от правителственото заседание на 5 май касае безвъзмездното прехвърляне на правото на собственост върху имоти - частна държавна собственост, на община Ямбол, област Ямбол. Решението от 13 юли се отнася до организацията и координацията на процеса на разговори и подготвителни дейности за присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. С решението, прието на 28 юли, е одобрен проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за пазарите на финансови инструменти.

Трите решения са приети от Министерския съвет с направените в тях изменения, допълнения и уточнения, по реда на чл.48 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация. По приетите актове вносителите не са подготвили и представили окончателни текстове и не са представили преработени мотиви съобразно направените в тях изменения, допълнения и уточнения.

Поради важността на решението за организацията и координацията на процеса на разговори и подготвителни дейности за присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, правителството ще го разгледа отново на следващо свое заседание.

Одобрена е план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 октомври

Правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 октомври 2022 година. Одобрените средства са в размер на 70,5 млн. лева. Дейностите, които ще се финансират с тях включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали; отпечатване на бюлетините; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

Правителството има готовност да осигури необходимите средства при вземане на Решение от страна на Централната избирателна комисия за въвеждане на видеонаблюдение в избирателните секции, както и при сключване на договори за логистика и техническа поддръжка на специализирани устройства за електронно машинно гласуване и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на машинното гласуване.

Актът на правителството е в изпълнение на чл. 18 от Изборния кодекс. Необходимите средства за финансирането на одобрените с план-сметката разходи ще се осигурят за сметка на преструктуриране на разходи и/или трансфери по централния бюджет за 2022 г.

Правителството прие решение за подготовката и провеждането на изборите на 2 октомври

Министерският съвет прие решение за подготовката и произвеждането на изборите за Народно събрание на 2 октомври 2022г.

С решението се възлага на заместник министър-председателя по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите, включително дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване. Министърът на вътрешните работи следва да организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР във връзка с подготовката и произвеждането на изборите.

Министърът на финансите трябва да внесе в Министерския съвет проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по Българската национална телевизия и Българското национално радио и техните регионални центрове.

Съгласно правителственото решение министърът на регионалното развитие и благоустройството координира дейността по изготвянето и публикуването на избирателните списъци, а министърът на външните работи организира подготовката и произвеждането на изборите извън страната.

Министърът на правосъдието организира дейностите по подготовката и произвеждането на изборите в местата за лишаване от свобода. На правосъдния министър се възлага и издаването на наказателните постановления по чл. 496, ал. 3, изречение второ от Изборния кодекс.

При необходимост министърът на здравеопазването, съгласувано с главния държавен здравен инспектор, следва да определи временни противоепидемични мерки, свързани с изборния процес. 

Назначени са 25 заместник-министри, ето кои са те

Решението на Министерския съвет предвижда още заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи, министърът на външните работи, министърът на регионалното развитие и благоустройството, министърът на здравеопазването и министърът на правосъдието да информират министър-председателя за хода на подготовката на изборите до обявяването на изборните резултати.

Устройственият правилник на МС се изменя съобразно структурата на новия служебен кабинет

Правителството прие промени в Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация.

Измененията отразяват промените в структурата на Министерския съвет по силата на издадения от президента указ за назначаване на служебно правителство от 2 август 2022 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
8109 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Дясен Демократ

2022.08.04 | 14:47

1
Само милиционери и комунистически кадри назначават тези мизерници.
КОРНЕЛИЯ НИНОВА

2022.08.04 | 14:48

2
ЛЪЖЕ , ЧЕ НЕ Е ПРОДАВАЛА ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА ....ГОЛЕМ ПАЦИФИСТ - СОЦИАЛИСТ ...НЕМА ЩО ...

2022.08.04 | 15:10

4
Всичко което върши служ кабинет е заповед на Радев.Няма как да няма импиджмън след изборите.Гешев го чака като топла филийка хляб със краве масло намазана.

2022.08.04 | 15:04

3
яж лайна и ти бе.

2022.08.04 | 15:11

5
Само Кирил и Асен Василев ние спасениети.

2022.08.04 | 17:30

11
Заедно с тях в Канада или на друго място, но по-далече.

2022.08.04 | 15:45

7
Научи се да пишеш и тогава раздавай акъл.
Умник Гюро

2022.08.04 | 15:17

6
Питайте Джо Байдън защо след 2 ваксини и 2 бустъра е болен от Ковид-19 за 4-ти път!!! Всички ваксинирани ги чака сигурна смърт.

2022.08.04 | 17:43

12
Глупости :)
вашето име

2022.08.04 | 15:50

8
още милиони похарчете за избори, народа да бедства, " приказка за стълбата" на христо смирненски - най - отгоре всичко е цветя и рози

2022.08.04 | 16:18

9
Тия са заплаха за народа щом са с маски,закона гласи така от 2016 година
Фошка мандек

2022.08.04 | 17:20

10
Разгрома на уродите и лакеите на янките тече с пълна сила! Всички травестити и пуфти измекяри закопаващи България ще бъдат унищожени!

2022.08.06 | 18:20

13
05.08.2022 Илиян Василев: Г-н Радев, призивът служебното правителство ”да не допусне въвличането ни във война” е фарисейщина Илиян Василев Господин Радев, опитите ви да представите като неутрална позиция призива към служебното правителство ”да не допусне въвличането ни във война”, което е равнозначно на отказ да се подкрепи жертвата, и инструкция да се спрат доставките на боеприпаси и оръжия за Украйна, е фарисейщина. Вие много добре знаете, че липсата на боеприпаси е главен ограничител на отбранителната способности на украинската армия, и тези доставки играят ключова роля. Вие играете в полза на Русия и желаете нейния успех и окупация на Украйна. Дори не го криете. Нито сме били неутрални, нито сме. Вие и Борисов ангажирахте България на страната на Русия, точно както Богдан Филов и цар Борис III ангажираха България във Втората световна война на страната на Хитлер. България ВЗЕ страна и подпомогна пряко и този път агресора - Русия в подготовката на тази война. Филов и царя, поне се въздържаха до последно и само пряката заплаха от нахлуване в България на хитлеристката армия, ни принуди да се присъединим към хитлериската коалиция. Вашите действия нямат принудителен характер, те са по убеждение. Вие и Борисов сте съоттговорни за избухването на войната, защото при вашето президенство и правителството на Борисов България САМА ФИНАНСИРА Турски поток, който ликвидира украинския транзит като ключов сдържаш фактор за тази война. Именно зависимостта на Русия от транзита през Украйна работеше безотказно в продължение на години и Путин не смееше да я нападне. Като президент на тази страна, вие сте съотговорен за тези 3 милиарда лева, с които улеснихте сегашните военни престъпления, факт, който рано или късно ще се разследва. Най-малкото, което България днес може да направи е да компенсира тази престъпна политика, да измие срама и помогне на жертвата да устои на агресията, за която сами сме помогнали с инвестицията в Турски поток. Да, с наши пари, при вашето президенство. Всяка политика и политик трябва да се имат стабилна морална основа. Вашата е пробита от компромиси, угодничество на руски интереси и откровен страх, които би трябвало да са унизителни за честта на всеки български офицер, камо ли генерал. Вашите действия и тези на назначеното от вас служебно правителство са пряка заплаха за националната сигурност и членството ни в ЕС и НАТО. Илиян Василев
Eлeктpа

2022.08.09 | 16:52

14
Браво на Радеф, че се осъзна и, че разби модела Краднелия Нинова, които се характеризираше с масова бедност инфлация, както и с корупция и кражби. Но Киро и Кокорчо, ще тежат на неговата съвест, докато Ристю и Гнома на съвестта на Софиянци. Кога импексовите БСПеерасти са били на власт, и да не са обрали спестяванията на народа ни. Така беше и при дон Луканов, при Виденов, при СС Момата, при Олигарски и сега при Краднелия...

Добави коментар

Водещи новини