Министър Йорданова: Вдигаме заплатите на служителите в ГДИН и ГДО

  • 15 юли 2022 16:16

  • 6342
  • 13
Министър Йорданова: Вдигаме заплатите на служителите в ГДИН и ГДО
© МП
Слушай новината Слушай новината

„С голямо удовлетворение мога да споделя, че вчера Министерски съвет прие постановление, с което се гарантира увеличаването на възнаграждението на служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“(ГДИН) и Главна дирекция „Охрана”(ГДО).

Това обяви министърът на правосъдието Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“., която днес посети затвора във Враца. „Увеличението е възможно благодарение на план за реорганизиране и оптимизиране на дейността в тези две дирекции. Това беше един труден процес с активни дебати и участие на синдикалните организации на работещите в тези дирекции. Очакваме в следващите дни да приключим изчисленията за всеки един служител, така че този месец колегите да получат своите увеличения. Планираме всеки един служител да получи твърда сума, а не процентно увеличение, защото така служителите с по-ниски заплати ще получат по-малко увеличение. По предварителни разчети сумата ще е по 300 лв. на човек“, обясни министър Йорданова. 

Синдикатът на работещите в затворите подкрепи Надежда Йорданова за по-високи заплати в сектора

Преди това тя се запозна на място с условията, при които търпят наказания лишените от свобода, както и с условията на труд на служителите от надзорно-охранителния състав и на инспекторите социална дейност и възпитателна работа. „Убедих се, че за съжаление в част от помещенията има течове. Има нужда от ремонти. Ще говоря с ръководството ГДИН да се ускорят процедурите за доставка на строителни материали, за да могат тези проблеми да бъдат отстранени. Видях на място, че дезинсекцията не е достатъчно ефективна, въпреки средствата, които се разходват. Както знаете, Агенция „Държавна финансова инспекция“ установи данни за нередности и измама. Сигнализирала съм прокуратурата по този въпрос и очакваме той да се разреши. Битовите проблеми може би звучат незначително, но именно заради лоши условия българските данъкоплатци плащат обезщетения за неспазване на международните стандарти“, категоричен бе правосъдният министър. 

Министър Йорданова посети и Поправителния дом за непълнолетни младежи към затвора. В него се настаняват непълнолетни лишени от свобода момчета с мярка за неотклонение „задържане под стража” или с влязла в сила присъда „лишаване от свобода“. Министърът на правосъдието подари на младежите спортни принадлежности за свободното време през лятната ваканция и им пожела наред с игрите, да не забравят и подготовката си за училище. 

Проверката на правосъдния министър включва и оглед на дейностите по изграждането на ново общежитие към затвора във Враца. То ще бъде с капацитет 250 лишени от свобода и ще отговаря на всички европейски изисквания. Строителните работи по преустройството на съществуващата сграда, която е в непосредствена близост до затвора, са финансирани по Програма „Правосъдие“ на Норвежки финансов механизъм 2014-2021. В общежитието ще бъдат настанени лишените от свобода, които допреди месеци бяха в т.нар. „Керамична фабрика“. Лошите битови условия в него години наред бяха критикувани от национални и международни институции, а в свои доклади нееднократно омбудсманът препоръчваше неговото закриване. В момента затворниците от „Керамична фабрика“ търпят присъдите си в Бойчиновци. 

Министър Йорданова също така проведе срещи с областния управител на Враца Стефан Красимиров и адвокатската колегия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6342 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
Ванко 1

2022.07.16 | 17:54

13
Поредния фалшив и нескопосан пи ар*
Анонимен

2022.07.15 | 21:16

12
На Продължаваме Промяната им предстои съдбата на Имаше Такъв Народ!
Анонимен

2022.07.15 | 17:58

8
Избирателите на ГЕРБ са мнозинство! Временното крехко мнозинство на ПП и шарената безпринципна коалиция никога няма да доведат до стабилно управление на България!
Анонимен

2022.07.15 | 20:30

11
Избирателите на ГЕРБ са мнозинство! Временното крехко мнозинство на ПП и шарената безпринципна коалиция никога няма да доведат до стабилно управление на България!

2022.07.15 | 20:11

10
Вампир
Да га дигнат

2022.07.15 | 19:16

9
Орлите да га дигнат
30години едно и също....

2022.07.15 | 17:36

7
нула лева за тия кърлежи!!!!!!!!
wtf

2022.07.15 | 17:34

6
аз НЕ искам да плащам заплати на някакви излишни мишоци, забити в разни гнили кабинетчеета и нищоправещи по цял ден
И

2022.07.15 | 17:10

5
Това което гледах за корекция на бюджета на МП и което касае посочените гилдии е нищо работа в сравнение колко пари се наливат на МВР и МП. А на тези пари не може да им се хване края
ТОЗИ

2022.07.15 | 17:07

4
АШЛДИСАН ПИНОКИО С МАЗНАТА УСМИВКА НАДКА ПИРАТКА НЯМА ЛИ ДА СЕ МАХА
Умник Гюро

2022.07.15 | 16:22

1
Уведомете българските граждани какви са тези самолети, които летят безконтролно във въздушното пространство на България и пръскат тежки метали и химикали във въздуха? Това искат да разберат българите: кой ги избива безнаказано? Защо Фатмака Радев, правителството и парламента мълчат по въпроса? Искат да ни избият ли?

2022.07.15 | 16:41

3
Гюро, жега е, намали ракията.

Добави коментар

Водещи новини