Какво ще работят депутатите днес?

  • 15 юли 2022 07:49

  • 558
  • 2
Какво ще работят депутатите днес?
© Bulphoto/архив

Депутатите ще обсъдят на първо четене четири законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда. Два от законопроектите са внесени от Костадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика, председател на ПГ "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател", и група народни представители. Другите два са съответно на Министерския съвет и на ПГ "ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на".

С предлагания от Министерския съвет законопроект се регламентира индивидуално право на бащата (осиновителя) на отпуск в размер на два месеца за отглеждане на дете до навършване на осемгодишна възраст, в случай че не е ползвал прехвърлен от майката (осиновителката) отпуск за отглеждане на дете. Също така се предоставя право на работника или служителя да поиска изменение на трудовото правоотношение с цел съвместяване на личния и професионалния живот, както и да получи обоснован писмен отговор от работодателя, когато той не е съгласен, се посочва в мотивите към законопроекта, внесен от правителството. Вносителите отбелязват, че необходимите средства за изплащане на обезщетение при ползване на отпуск за отглеждане на дете до осемгодишна възраст от бащата (осиновителя) ще бъдат за сметка на предвидените разходи за краткосрочни обезщетения със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. 

С промените, внесени от ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на, се предлага 24 май, който и досега е един от официалните празници, да бъде обявен за национален празник.

От ПГ "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" предлагат два законопроекта за промени в Кодекса на труда. С единия се уеднаквява правото на неплатен отпуск на работещите в публичния и частния сектор при избирането им за народни представители. Във втория законопроект се предлага работничките или служителките с едно или повече деца до 18-годишна възраст да имат право допълнително за всяко дете на един работен ден, но не повече от четири работни дни, платен годишен отпуск за всяка календарна година. Предвижда се още отпускът вместо от майката да може да се ползва от бащата или от настойника/попечителя.

От 11:00 ч. се очаква редовният парламентарен контрол. В него на въпроси и питания ще отговарят вицепремиерите в оставка Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за и Гроздан КараджовГроздан КараджовГроздан Караджов е роден на 14 декември 1966 г. в гр. Стара Загора. Завършва английската езикова и министрите в оставка Николай СъбевНиколай СъбевНиколай Събев е завършил Висше военноморско училище Варна, специалност “Управление на флота и, Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен, Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни, Бойко РашковБойко РашковРашков е роден на 28 септември 1954 г. в с. Огняново, област Благоевград. Завършва право в Софийския и Атанас АтанасовАтанас АтанасовАтанас Атанасов завършва езикова гимназия в Хасково като един от отличниците на випуска. Има.

Десислава Станева
558 2

Коментари 2

Добави коментар
123

2022.07.15 | 08:37

2
Майтапите ли се.

2022.07.15 | 08:37

1
Възраждане вече управлява.

Добави коментар

Водещи новини