Скандал с търг за 60 млн. лв. в Министерски съвет

  • 27 юни 2012 07:58

  • 1225
  • 0
Скандал с търг за 60 млн. лв. в Министерски съвет
© Булфото

Обществена поръчка в Министерски съвет (МС) за 60 млн. лв предизвика скандал сред участниците в търга. Обединението от фирми "Прокон", сред които и ЦАПК "Прогрес" е спечелило най-големия конкурс на МС, съобщава в. "Преса". Чрез поръчката "Дондуков 1" купува софтуер за нуждите на държавната администрация.

Критериите за избор бяха най-ниската цена и заради това се очакваше, че габровската фирма "Стемо" ООД ще спчели търга с офертата от 54 744 744 лв. Вместо това обаче МС ще плати с 3,2 млн. лв. повече за софтуера, тъй като тръжната комисия е обявила "Прокон" за победител. Именно тя даде най-високата оферта от 57 994 998,60 лв. без ДДС.

След като отваря офертата на "Стемо", комисията обаче решава да дисквалифицира фирмата, защото е предложила с 30% по-ниска цена от средната за всички участници. В понеделник двете загубили фирми подадоха жалби в Комисията за защита на конкуренцията.

Още при обявяването на обществената поръчка през февруари се появиха съмнения, че конкурсът е направен с излишно много специфични изисквания, за да може фирма ЦАПК "Прогрес" на Пламен Матеев, който доставя софтуер на държавата от 2002 г. и има поръчки за над 130 млн. лв., да спечели.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1225 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини