Европейски служби започват спецоперация за борба с измамите със средства за възстановяване от пандемията

  • 16 октомври 2021 07:19

  • 667
  • 2
Европейски служби започват спецоперация за борба с измамите със средства за възстановяване от пандемията
© gettyimages (архив)

Европейските служби започват едногодишна операция за борба с измамите с многомилиардния фонд на ЕС за подпомагане на възстановяването от пандемията от COVID-19, обяви европейската полицейска служба Европол, предаде БТА, цитирайки АП.

Операция "Страж" ще координира бoрбата с измамите, укриването на данъци, измамите с акцизи, корупцията, злоупотребите, незаконните присвоявания на средства и прането на пари, и ще засили обмена на информация и разузнавателни данни. Тя включва Европейската прокуратура, службата на ЕС по правно сътрудничество Евроюст, Европейската служба за борба с измамите и 19 държави членки и ще се състои в момент, когато страните започват да получават достъп до средствата за проекти, които имат за цел да поставят Европа на по-солидна икономическа основа, като същевременно я направят по-зелена и по-напреднала в цифрово отношение.

Германската полиция проведе акция срещу мрежа за пране на пари

Европол многократно предупреди за организирани престъпни групи, опитващи да извлекат материална изгода от световната пандемия по начини, вариращи от продажба на фалшиви ковид тестове до хакване на компютри, докато служителите работят у дома. Сега, когато милиарди евро се изсипват в планове за икономическо възстановяване, ЕС засилва бдителността си.

"Натрупаният в последно време опит с еволюцията на престъпния свят по време на пандемията от COVID-19 ни подсказва, че тези усилия ще привлекат престъпни групи, действащи в Европейския съюз и извън него", заяви Европол. "Престъпниците показаха, че бързо се адаптират в пандемията и последиците от нея, и използват всяка възможност да увеличат възможно най-много незаконните си постъпления."

Мащабна акция на българските власти и Европол, арестуваните у нас са 145

Директорът на Европол Катрин де Боле заяви, че заплахите от престъпността за средствата за възстановяване от пандемията "са пряка заплаха за финансовото добруване на ЕС и хората в него. Операция "Сентинел" ще направи по-силен нашия общ отговор на измамите и ще защити възстановяването на нашите общности".

Филип Епитропов
667 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Тук елате,

2021.10.16 | 08:08

2
Тиквите и СДС разграбиха всички помощи за ковид, една болница не са построили.
д-р ДУЛИТЪЛ

2021.10.16 | 07:46

1
ДОСТА СРЕДСТВА СЕ ОТКЛОНИХА (откраднаха) ОТ ТОЗИ ФОНД ,

Добави коментар

Водещи новини