Депутатите забъркаха сериозен проблем с бюджета на НЗОК

  • 30 юни 2022 17:10

  • 1443
  • 0
Депутатите забъркаха сериозен проблем с бюджета на НЗОК
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

За сериозен проблем с актуализирания бюджет на НЗОК, гласуван преди два дни, съобщи председателят на парламента Мирослав Иванов.

Той обясни, че депутатите са допуснали греши в текстовете, които противоречат на Закона за публичните финанси. Иванов прочете две решения на Конституционния съд, според който е допустимо при констатирането на явна грешка в гласуването на закона, той да се отвари отново и коригира вместо да се обнародва и влиза в сила законова разпоредба, която противоречи на общия правов ред.

Парламентът прие предложения на опозицията при второто гласуване на актуализирания бюджет на НЗОК

Ива Митева от "Има такъв народ" предложи чрез гласуване нов текст в преходните и заключителни разпоредби на закона за държавния бюджет, който в момента се дебатира, да се поправят сгрешените текстове с коригиращ параграф. Тя обясни, че законът за актуализиран бюджет на НЗОК пътува към президента е не е редно да се връща и преотваря.

Проблемът се появява, след като залата е приела предложението на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов да се увеличат средствата за Фонда за лечение на деца и за заплати в НЗОК, без да са обявени коректно източниците за финансиране.

Каримански отговори на "Възраждане" за лечението на деца в чужбина

Йордан Цонев от ДПС обясни, че законът за държавния бюджет може да поправи грешки в двата по -малки бюджета на НЗОК и НОИ, за целта Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи да се създадат две отделни параграфа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1443 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини