Каримански отговори на "Възраждане" за лечението на деца в чужбина

  • 30 юни 2022 11:41

  • 1597
  • 1
© Novini.bg

Не мога се съглася с внушения и спекулации. Няма да допусна да се спекулира с толкова болезнена за всички тема като лекуването на децата в чужбина. Това каза на брифинг в парламента депутатът от "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" и председател на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански по повод направеното по-рано изявление от ПГ на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател", в което се твърди, че 14 млн. лева няма да бъдат отпуснати за лечение на деца в чужбина, поради "технически проблем" от Министерството на финансите, предаде репортер на Novini.bg.

Аз и моите колеги от от "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" сме внесли за разглеждане Закона за личната помощ, който така и не беше разгледан до този момент в пленарна зала. Никой от нас не си е позволил да прави каквато и да е било спекулация. Затова не приемам по никакъв начин това, което направиха колегите от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател", добави той.

Фондът за лекуването на деца в чужбина има достатъчно пари. Тези пари не са използвани до момента, няма отказ за изпращане на дете на лечение в чужбина поради липса на средства. Има откази по други причини, вероятно лекарски, вероятно административни, но не и поради финансови причини. Ако трябва да бъде допълнено нещо в преходните и заключителните разпоредби в държавния бюджет, то това е в полза само на балансиране на бюджета на НЗОК. Ние не можем да допуснем той да бъде дебалансиран, заяви Любомир Каримански.

Искам да подчертая, че бюджетната комисия работи в полза на децата, които трябва да бъдат лекувани в чужбина и във фонда към НЗОК, има достатъчно неизползвани средства. Когато има отказ, този отказ не е поради липса на средства. Изискал съм справка от Националния здравноосигурителен институт, която вероятно ще ми бъде предоставена в рамките на деня. В тази справка ще ви представя всеки отказ за последните 3 г., както и дали този отказ се дължи на липса на средства, за да може колегите да разберат къде е истината и къде бъркат, посочи Каримански.

Когато говорим с числа, нека числата бъдат коректни. Преди малко чух от тази трибуна да казват 14 млн. лева за музеите. Такова число не сме гласували в нито един от бюджетите. Когато цитираме някакви числа, трябва да бъдем коректни, ясни и точни. Нека по тази тема да вземат отношение хората, които са професионалисти във финансите, каза още председателят на бюджетната комисия в парламента.

Ганев от "Възраждане": 14 млн. лева няма да бъдат отпуснати за лечение на деца в чужбина

Константин Тодоров
1597 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Просто човек

2022.06.30 | 12:00

1
Браво, Любо!

Добави коментар

Водещи новини