Зафиров: Нищо от изслушването снощи не промени мнението на БСП, че решението за руските дипломати е взето еднолично

  • 30 юни 2022 09:07

  • 663
  • 3
Зафиров: Нищо от изслушването снощи не промени мнението на БСП, че решението за руските дипломати е взето еднолично
© БНТ

Нищо в изслушването на премиера в оставка Кирил Петков и службите за изгонването на 70-те руски дипломати не промени виждането на БСП, че решението е взето в голяма степен еднолично. Мащабът на това решение е нещо безпрецедентно, случва се за първи път в дипломатическата история на България, а в световната история се е случвало само във Великобритания. Едно такова решение ще бъде с тежки последици върху външната ни политика. Това каза в "Денят започва" Атанас Зафиров от БСП.

Всичко по темата:
Трусовете в коалицията 684

Факт е, че МС на практика не е взел такова решение. Беше казано, че на оперативни заседание е дискутирана реципрочността в отношенията с Руската федерация, но изгонването на такъв брой лица не е съгласуван по съответния ред, каза той.

Радулов разкри: Политици от БСП и „Възраждане“ се срещат с руски дипломати

"Всъщност не става въпрос за 70 дипломати - броят на лицата с дипломатически статут е наполовина. За другите лица, за които е странно, че се прилага тази мярка, не е уведомена прокуратурата, не се прилага закона за ДАНС. От вчерашното изслушване не получихме доказателства, е това е подходът, по който трябва да се реагира. По отношение на реципрочността за тези лица, за които е доказано, че са нарушавали дипломатическия статут, към тях подходът трябва да е ясен, но за другите лица не стана ясно каква е необходимостта от точно такова действие", каза той.

Това нанася тежък удар върху имиджа на България и за нашите отношения. Няма как това действие да не даде отражение и върху дългосрочната ни политика - било външна или вътрешна.

БСП изрази желание да бъде свикан КСНС при президента, защото това е тема, която касае националната сигурност.

Зафиров смята, че БСП не е заобиколен партньор и са имали нормални отношения в коалицията, но за съжаление няколко пъти е бил демонстриран подход, който не кореспондира с нормалния начин на взимане на решения, особено по важни теми, касаещи външната политика. Това няма как да ни остави безразлични, каза депутатът от БСП.

Зафиров определи като правилен подход решението на БСП да спре преговорите с ПП за съставяне на кабинет, докато не предложат друг кандидат за премиер.

Нищо не се е променило в позицията на БСП за спиране на преговорите с "Продължаваме промяната", каза той. БСП продължават да очакват покана за преговори за кабинет в рамките на това НС, но без премиер Кирил Петков.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
663 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.06.30 | 14:26

3
ПОГЛЕДНЕТЕ МУ САМО ИЗРОДСКАТА МУТРА. КАКВО ДРУГО МОЖЕШ ДА ОЧАКВАШ КОМУНИСТИЧЕСКА ПОДЛОГА!!!!!

2022.06.30 | 14:25

2
ПОГЛЕДНЕТЕ МУ САМО ИЗРОДСКАТА МУТРА. КАКВО ДРУГО МОЖЕШ ДА ОЧАКВАШ КОМУНИСТИЧЕСКА ПОДЛОГА!!!!!
Просто човек

2022.06.30 | 09:35

1
БZП, може ли да сте такъв поZор?!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини