Външната комисия в НС започна със скандал заседанието си за РСМ

  • 23 юни 2022 15:01

  • 4939
  • 5
© bulphoto (архив)

Комисията по външна политика започна със скандал заседанието си, на което трябва да бъде обсъдено френското предложение за разрешаване на спора между властите в София и Скопие, предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1235

Тошко Йорданов възнегодува заради забележката, че е част от новосформиралото се мнозинство. Чуха се предложения това заседание да се отложи, тъй като правителството вече е нелегитимно. От ГЕРБ призоваха да се запази добрия тон и да не се стига до провокации.

"Събрали сме да вземем много сериозно решение", заяви Даниел Митов от ГЕРБ-СДС. От ПП го репликираха, че не може да се вдигат решения по фундаментални въпроси, които засягат българската държава. Те предложиха да бъде изслушан МС първо.

Отложи се заседанието на външната комисия, на което трябваше да се разгледа френското предложение за РСМ

"Време е да уточним точно какво се предлага. Има неразбиране. Трябва да остане в дневния ред изслушването на министъра. Той трябва да остане и за втора точка. Нека ислушването да бъде в първа точка", обясни Кристиан Вигенин. 

На заседанието бе представено становището на Министерството на външните работи относно проекта на протокола за съвместно заседание по чл.12 от Договора от 2017 г. с РС Македония и пакет от документи на председателството на Съвета на ЕС /френското предложение, бел.ред./ във връзка с процеса на разширяване от министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска.

Във френското предложение за проектозаключения на Съвета се реферира към двустранен протокол, подписан между Скопие и София, който да описва ясно условията и конкретните стъпки за започване на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС. Наред с гаранциите за неговото изпълнение и самата преговорна рамка, този протокол е от ключово значение за София, която трябва внимателно да прецени дали неговото съдържание отговаря на условията от досегашната официална българска позиция, описани в Рамковата позиция от 2019 г.

„Разполагаме с много малко време, за да вземем едно изключително важно решение. Разбирам, че са внесени проекти за решение на НС, за да може този процес да се придвижи напред. Ние не сме запознати официално, защото тези проекти не са ни изпратени. Можем да дадем чисто експертно мнение”, заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска.

Тошко Йорданов съобщи в комисията, че току-що премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски е отхвърлил френското предложение. По думите му то е неприемливо. Исторически искания не можело да бъдат част от преговорната рамка. Йорданов допълни, че това до голяма степен обезмисля усилията на България по въпроса. 

От „Продължаваме промяната” изразиха опасения по-рано, че новото мнозинство на ДПС и "Възраждане" ще поискат заседанието да бъде закрито, с което да продължи играта на нерви със страховете на българските граждани. От “Продължаваме промяната” ще настояваме заседанието да е открито, включително за медии, за да има пълна прозрачност по процеса и яснота за преговорната рамка и двустранния протокол, съобщиха от пресцентъра на ПП преди заседанието на комисията.

Очаквайте подробности.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4939 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Умник Гюро

2022.06.23 | 16:58

5
Фак офф на френските предложения... Няма северна, южна или пембяна Македония! Македония не е за продан! Македония е изконна част от Майка България! Както македонският диалект е част от Българския език - най-стария в света (санскрит)! Дори и Александър Велики е българин, тъй като майка му е тракийка... Фак офф на всякакви френски извращения.
мамка им на

2022.06.23 | 15:53

1
макетата,нашите проблеми са по важни
..

2022.06.23 | 16:43

4
Мамка ти на ТЕБ долен Трол!!!
Stamatis

2022.06.23 | 16:36

3
За къде са се разбързали! Не е тема за хляба насъщен! Да му милят от съседката, като отхвърлят това предложение. Те искат и се натискат!
Демагогия

2022.06.23 | 16:13

2
Тошко умря ти демагогията, азък дет говорихте по телевизора толкоз години, андрешковци. Никога не е късно да станеш за резил.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини