Отложи се заседанието на външната комисия, на което трябваше да се разгледа френското предложение за РСМ

  • 22 юни 2022 15:01

  • 3264
  • 6
©

Парламентарната Комисия по външна политика се събра на извънредно заседание, за да обсъди френското предложение за решаване на спора между властите в София и Скопие, предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1239

Проектът предлага българските условия към Република Северна Македония (РСМ) да бъдат включени в преговорната рамка за присъединяване на страната към ЕС, а съюзът да стане гарант за тяхното изпълнение.

Борисов подкрепи Френското предложение за РС Македония, даде на Кирил Петков 59 депутати

Така при съгласие от РСМ и всички страни-членки, включително България, преговорният процес ще може да започне и неговото развитие ще зависи и от изпълнението на българските искания.

Не разбирам защо се провежда заседание на МС едновременно с Външна комисия. Не знаме МС ще вземе ли решение и какво ще е то. Нашата позиция е ясна. Къде е премиерът, който е направил предложението, да си го защити?, заяви Даниел Митов от ГЕРБ.

ИТН подчертаха, че ще гласуват против френското предложение.

Последва гласуване, при което бе решено заседанието да се отложи. Предложението за отлагане е на ДПС. 9 души гласуваха "за", 8 бяха "против".По този начин се провали заседанието на външната комисия докато Министерският съвет не излезе с решение за РСМ.

Не е ясно за кога се отлага заседанието и кога ще бъде свикано отново. Мотивът за исканото отлагане е, че каквото и решение да вземе Комисията ще е противоконституционно, тъй като Министерският съвет трябва да внесе решение за разглеждане.

"От опозицията поясниха, че каквото и да се реши, то ще бъде противоконституционно без да е минало през решение на НС и преди да отиде министър-председателят в Брюксел. Крайно време е да вземем решение в интерес на всички български граждани. Това ще бъде едно безсмислено упражнение", заяви Екатерина Захариева.

Кристиан Вигенин упрекна ГЕРБ, че са употребили темата за РСМ и ги предупреди, че ще бъдат наказани за това. Той заяви, че ще му бъде интересно как ще гласуват ИТН довечера на вота на недоверие към правителството, при което Тошко Йорданов му направи остра забележка.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3264 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Анонимен

2022.06.22 | 19:01

6
Френското предложение е супер. Кой идиот се прави на интересен и не го приема? Просто македонците могат да се подготвят за ЕС, а ако не се подготвят към нас ги спираме след години.
Стамболов

2022.06.22 | 17:17

5
Така както на думи "подкрепя френското предложение", ГЕРБ провали заедно с ИТН, "Възраждане" и ДПС заседанието по тази тема на Комисията по външна политика на НС ! Нали експертите са в МнВР и в Комисията по външна политика ? Те защо не изразят преди това своето мнение ?
Stamatis

2022.06.22 | 15:23

1
Тошко Африкански пак се показа пълен селтак и тъпак! Говори като професионален хамал пред колегите си! Такива само на трудово-възпитателна работа в каменоломната!

2022.06.22 | 16:21

4
Тошко е в кофата.....
Л.айнакис

2022.06.22 | 16:07

2
Що, Киро-г.ъзобръца да не би да говори по-добре български, византийски л.айнярино?!
Прожектор

2022.06.22 | 16:15

3
Така както на думи "подкрепя френското предложение", ГЕРБ провали заедно с ИТН, "Възраждане" и ДПС заседанието по тази тема на Комисията по външна политика на НС !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини