ГЕРБ ще върнат мандата, ако го получат

  • 22 юни 2022 20:56

  • 1366
  • 8
©

Ако Кирил Петков не успее да състави правителство с първия мандат, ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в ще върне втория. Това обяви председателят на параментарната група на ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на Десислава Атанасова, след като парламентът гласува вота на недоверие срещу кабинета "Петков", предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Трусовете в коалицията 685

Тя уточни, че има конституционна процедура, която трябва да се следва. При нея мандатът ще се връчи на първата политическа сила.

Кабинетът "Петков" падна! Вотът на недоверие мина

"Аз вече няколко дни наблюдавам Кирил Петков, че заявява с оптимизъм, че той ще осигурява 121 или повече народни представители, които ще подкрепят следващото му правителство", коментира още Атанасова.

Според Конституцията, когато Народното събрание гласува недоверие на министър-председателя или на Министерския съвет, премиерът подава оставката на правителството. В основния закон е записано, че след консултации с парламентарните групи президентът възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет (МС), президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател. Ако и в този случай не бъде предложен състав на МС, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за премиер. Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание (НС) да избере кандидата за министър-председател. Ако не се постигне съгласие за съставяне на правителство, президентът назначава служебно такова, разпуска НС и насрочва нови избори. Избори за нов парламент се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на последното НС, обясни Атанасова.

Не е редно вторият да прави коалиция, обясни на Томислав Дончев защо ще върнат мандата.

От ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на са изработили проект на решение по отношение на френското предложение на Република Северна Македония и утре сутрин ще го внесат в деловодството на НС.

"Призовахме всички партии, които припознават себе си като носители на евроатлантическите и европейските ценности, да подкрепят такова решение, което да защити в максимална степен българския национален интерес", коментира тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1366 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Еми...

2022.06.22 | 21:21

2
Безотговорен боклук, това са гробарите.
ДА

2022.06.23 | 04:51

8
УТАЙКАТА НА ОБЩЕСТВОТО !

2022.06.22 | 21:50

5
ТО С КРАТУНИ НЕ СЕ УПРАВЛЯВА , А ТИКВОЧА РАНО ИЛИ КЪСНО В ПАНДЕЛАТА .
СИНГ - СИНГ

2022.06.23 | 04:49

7
КОВЕШИ САМО ЧАКА ДА МУ ПАДНЕ ИМУНИТЕТА,,,,,,,
XA XA XA

2022.06.23 | 04:48

6
БАРБА ГАНЬОС ПРАВИ ИЗБОРИ.............
Улицата

2022.06.22 | 21:43

4
Бял ден да не видят тези от герб.Проклети да са всичките.
Пхахаха

2022.06.22 | 21:23

3
тиквите без буци ще вземат толкова гласове, колкото славуца.
6789345

2022.06.22 | 21:20

1
Е що сега така бе Гроб. Нали сте можещи. Дайте го на славуца куций. Че ви тричаме гъзове.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини