Божанов: Планираме увеличение на заплатите на ай ти специалистите в администрацията

  • 01 юни 2022 16:20

  • 587
  • 0
Божанов: Планираме увеличение на заплатите на ай ти специалистите в администрацията
© Булфото

Планираме увеличение на заплатите на ай ти специалистите в държавната администрация. Това каза за БТА министърът на електронното управление Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има

„В момента за ай ти длъжности се допуска заплата, която е 60% над основната за това ниво в администрацията. Идеята е да предложим да стане 80%, тоест да бъде увеличена с 20%. Това е крайно недостатъчно, отново няма да достигне частния сектор, но все пак е някакъв стимул“, смята министър Божанов. 

Той подчерта, че увеличението може да стане с промяна в Единния класификатор на длъжностите в администрацията и наредбата към него и допълни, че такова обсъждане вече е започнало. Министърът на електронното управление посочи като евентуален срок за това следващите няколко месеца. 

Министър Божанов беше изслушан днес в парламентарната Комисия по електронно управление и информационни технологии, където предостави пред депутатите информация за напредването на процеса по изграждане на приложението за електронна идентификация. Министърът увери, че процесът напредва с бързи стъпки, както и че първоначално заложеният обхват ще бъде разширен. 

Министър Божанов: Очакваме личните карти с чип да са факт следващата година

В рамките на системния проект сме уточнили някои неща, с които ще разширим първоначално заложения обхват, така че да могат гражданите да проверяват цялата информация за себе си директно през приложението за идентификация, посочи Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има

В приложението ще има цялата наша идентичност, която държавата знае. Когато имаме това приложение, ще можем да проверим всяка информация за себе си, за свързаните с нас лица, имоти, коли и т.н., допълни той. 

Министърът увери, че всяка стъпка от процеса по изграждане на е-идентификацията ще бъде публична. 

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
587 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини