Собственикът на "Евро Лаб": Беше ми казано, че трябва да продам бизнеса си на определена цена

  • 26 май 2022 15:57

  • 4619
  • 10
Собственикът на "Евро Лаб": Беше ми казано, че трябва да продам бизнеса си на определена цена
© Novini.bg

Днес заседава парламентарната комисия по по превенция и противодействие на корупцията по казуса „Евро лаб“.

Константин Бачийски от „Продължаваме промяната“ възрази срещу присъствието на адвоката на „Евро Лаб“ с мотива, че заседава парламентарна комисия, а не съд и следователно наличието на защитник не необходимо. Думата взе Даниел Митов от ГЕРБ-СДС, който каза, че няма никакъв проблем да бъде изслушам защитникът, защото „на адвокатите не е позволено да говорят само в съдебна зала“.

Адвокат Венцислав Милушев заяви, че неговото присъствие не цели да отмени разговор с клиента му,а само да внесе юридическа яснота. В крайна сметка народните представите допуснаха неговото участие в комисията. Освен него бе допуснат и Любомир Николов, заместник-директор в ГДБОП.

Маноил Манов критикува отговора на ДАНС, с който те съобщават, че няма да присъстват на заседанието на комисията: „В една част се казва, че са ходили до КПП-то, а в друга казват, че няма да дойдат в НС. Нали разбирате, казват, че ДАНС ще подпомогнат МВР, но няма да дойдат на комисия, защото по закон нямат отношение“.

Парламентът прие окончателно промените в Закона за опазване на околната среда

Първо изложение направи Васил Димитров, управител и собственик на „Евро Лаб“, който каза, че през април е стартирала кампания за изземване на бизнеса му. Започнали са проверки от надлежни институции като посочи няколко нарушения: „Нарушенията ми прекратиха дейността“.

Константин Бачийски се обърна към Димитров: „Виждам в Търговския регистър, че документите, които са подавани на вашата фирма са подавани от същия адвокат, който е подавал документи за фирми с други собственици. Искам да попитам каква ви е връзката с Христофор Аматидис. Виждам, че вашият адвокат представлява дружества, собственост на този човек“.

Димитров отговори, че няма как да знае с кого работи адвокатът му.

Бачийски настояваше, че няма как Димитров да не познава управителите на фирмата, с която е работил преди това, и които са го назначили. Един от тези управители е бил Христофор Аматидис.

„Всички проверки започнаха след посещението на г-н Кирил Петков на 1-ви април“, категоричен беше Васил Димитров.

Александър Несторов поиска пояснение от Димитров дали преди е имало проверки на ГДБОП и ДАНС, а управителят на „Евро лаб“ каза, че е имал всяка година проверка от НАП, но нарушение никога не е констатирано.

Мая Димитрова от БСП попита Димитров дали има сделки с турски фирми, на което той отговори положително.

Георги Георгиев каза, че е попаднал на публикации в медиите, че проверката е свързана с олигарх, а не с премира. Управителят на „Евро Лаб“ потвърди, че е получил обаждане от олигарх, но ще разкрие името му пред съответните органи, поради съображения за сигурност.

По време на втория кръг от въпроси Маноил Манев попита: „Тази процедура се е случвала декември месец 2021 година, т.е. управлявало е това правителство, което е в момента. Въпросът ми е следния: Вие преди този търг сте упражнявали същата дейност, така ли?“. На това Димитров отговори, че е работил на същото място в друга фирма.

Несторов от ДПС внесе яснота като каза, че „Евро лаб“ е спряла дейността си след решение на БАБХ.

„Разбирате ли, бизнесът ми се иззема. Помещението няма значение. Аз за какво да стоя в него? Защо държавата се бърка в отношенията между две частни дружества?“, каза Димитров.

Рибарски: КЕВР трябва да излезе със становище за заявените от топлофикациите по-високи цени

Андрей Михайлов попита собственикът на „Евро Лаб“ как се вземат пробите в лабораторията му и дали може да се осигури ресурс за това: „В момента имаме много хора, командировани в страната. Изразходва се огромен ресурс, който не мога да конкретизирам колко е“. В разговора се уточни, че има две акредитирани лаборатории за пестициди в страната.

От „Възраждане“ попитаха дали ще настъпи продоволствена криза

„Предполагам, че ще има криза и после плащане на щети, защото има много камиони, които чакат“, гласеше отговорът на Димитров.

Стана въпрос и как е натрупан капиталът на лабораторията. Адвокат Милушев беше категоричен, че средствата са натрупани по честен начин.

По време на въпросите Манев отправи питане към жалбоподателите: „Вие искате да кажете, че осъществявате следната дейност: пристига камион на фирма, която има сключен договор с вас, че ще правите изследване на продуктите им. След това пристига служител на БАБХ, вземате пробата и издавате резултатите от пробата като становище дали продуктите са годни да влязат в страната. За тази цел сте наели помещение. В тази връзка имам следния въпрос. Направих си труда и видях какво пише жалбоподателят. Там пише, че от днес всички проби ще се извършват в София. В другата пише какви ще са цените. Моят въпрос е тези цени по-високи или по-ниски от тези във Вашата лаборатория?“.

Димитров отговори, че цените са по-високи от тези в неговата лаборатория.

По думите на Манев има намеса на държавата относно това кой с коя фирма ще работи в държавата.

„При свързването с мен ми беше казано, че трябва да си продам фирмата на определена цена или ако това не се случи, ще има последствия, След това започнаха проверките и имаше посещение от г-н Петков“, категоричен беше собственикът на „Евро Лаб“.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
4619 10

Коментари 10

Добави коментар
Евро ХАП

2022.05.26 | 16:19

3
Че защо не казваш името на "бизнесмена", дето уж те е изнудвал бе, мутро сикаджийска и подлого банкянска? Защото няма такъв, нали?! Ами, спряха ти кранчето, мутро сикаджийска, спряха го, ама се надявай да не тръгне разследване за стотиците милиони, които си гушнал за тези 10 години и част от които със сигурност сега са в едно чекмедже! Собственикът на това чекмедже те е пазил, нали? Ха да видим КОЙ пък него ще го пази, след като излезе новият списък "Магнитски"!
Bai Bai

2022.05.26 | 18:30

10
Този хап ще заседне на миризливото ти гърло, Усран ТРОЛ !!!
Таня

2022.05.26 | 17:32

9
Много смело обвинявате и набедявате в извършване на престъпление конкретен човек. Дали ще го направите, като се подпишете с истинското си име?!! Със сигурност - Не

2022.05.26 | 17:13

8
Точен коментар! Хой за хората на боко тъпото....

2022.05.26 | 17:01

6
Хапчетата, хапчетата Кирова подлого.
ПСИХИАТЪР

2022.05.26 | 16:34

5
Лечение! Спешно лечение, кретен!

2022.05.26 | 16:34

4
Я го духай бе червен помияр
GRINDR Boy Киро

2022.05.26 | 17:02

7
.Ами това е Продължаваме Подмяната - крадци, разбойници, лъжци и подлеци

2022.05.26 | 16:08

2
Южнокорейската полиция разследва охраната на фондация Луна, след като научи за възможни странни практики със средствата. Луна Foundation Guard всъщност планира грешни неща със средствата изглежда тънко. КонДом и неговите спътници са известни на корейските власти. Инвеститорите съдиха KonDom и неговия по-малко известен съосновател Даниел Шин за загубите. Други се готвят да започнат дело. Корейските власти вече посетиха големите фондови борси вчера и днес: Upbit, Bithumb, Coinone, Korbit и Gopax.
.

2022.05.26 | 16:04

1
П-П разбойници

Добави коментар

Водещи новини