Парламентът прие окончателно промените в Закона за опазване на околната среда

  • 26 май 2022 14:26

  • 518
  • 1
Парламентът прие окончателно промените в Закона за опазване на околната среда
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

След повече от четири часа разисквания и с аплодисменти в края на заседанието парламентът прие окончателно промените в Закона за опазване на околната среда (ЗООС). С част от гласуваните текстове ще бъдат транспонирани европейски директиви в екологията, като целта е да отпаднат три от наказателните процедури от страна на Европейската комисия. Други промени дават възможност за връщане на втората инстанция при обжалване на оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) пред съда.

След като по вносител - Министерският съвет, бе предложено да се възстанови втората инстанция, която е действала до 2017 г., мнозинството от депутатите гласуваха предложението на Владислав Панев ("Демократична България"). То гласи, че след първа инстанция, ОВОС за обекти от национално значение и със стратегическа важност ще са окончателни по жалби, подадени до 1 юли 2024 г. Панев аргументира предложението си с това, че връщането на двуинстанционното производство за ОВОС е "изключително важно за правовата държава", в същото време, обаче, по думите му,  не е добре да се спират стратегически важни за държавата проекти в следващите няколко години.

Беше гласувана и редакционната поправка на Мирослава Петрова ("Продължаваме Промяната")  жалбите да се разглеждат от Върховния административен съд (ВАС), като производството приключва в шестмесечен срок от подаването им. Съдът обявява решението в едномесечен срок от заседанието, в което е приключило разглеждането на делото.

Зам.-председателят на НС: Вървим в правилната посока, опитваме се да сменим прогнилия модел на управление

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов коментира, че е бил намерен балансът, предаде БТА.  По думите му, от една страна, се възстановява втората инстанция, а от друга - се дава "гратисен период".

В подкрепа на връщането на втората инстанция се обявиха 33 природозащитни и правозащитни организации, които изпратиха писма до депутатите дни преди законопроектът за изменения на ЗООС да влезе на второ четене в пленарната зала. Вера Стаевска от "Зелени закони", инициатор на становището до народните представители, коментира за БТА, че приетото предложение не дава гаранция, че възстановяването на вторинстанционното обжалване няма да се забави повече от две години. "На практика, коалицията отхвърли втората инстанция", каза тя. Стаевска отбеляза, че може да се "циментира практиката", както при Общите устройствени планове, които, по думите й, се отлагат на всеки две години със закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията. 

Последвайте канала на

Теодора Александрова
518 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бъззззз

2022.05.26 | 14:32

1
Зелените човечета веченяма да могат да се спрат. Безобразници!

Добави коментар

Водещи новини