Раздават облекчено български паспорти за бизнесмени

  • 22 юни 2012 10:18

  • 808
  • 0
Раздават облекчено български паспорти за бизнесмени
©

Инвеститори в България с инвестиции над 200 хиляди лева ще могат да кандидатстват за българско гражданство при облекчени условия. Това е една от промените в Закона за българското гражданство, която се предлага, става ясно от стенограмата от заседанието на Министерски съвет в сряда. Промените в закона представя вицепремиерът и финансов министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи, според когото основните промени са четири.

„Първо, гражданите на Европейското икономическо пространство и гражданите на Швейцария при възможност за получаване на българско гражданство вече не е нужно да се отказват от тяхното си друго гражданство. С други думи за държави от Европейския съюз е възможно вече двойно гражданство.

Също се дава възможност на инвеститори, които осъществяват инвестиции на територията на Република България, да кандидатстват на самостоятелно основание при облекчени условия. Това може да се предвиди със съвместна наредба на министъра на икономиката и министъра на финансите, в която подробно да се определи какво означава инвестиция и над кое ниво това може да смята. Първоначалното предложение на Министерство на финансите е 200 хиляди лева. Съобразили сме се с практиката в други държави от Европейския съюз.

Третото е, че се предлага лица от български произход, кандидатстващи за българско гражданство по натурализация, да полагат изпит за владеене на български език, за да сме сигурни, че те могат да са пълноправни членове на обществото.

Последно, дава се възможност за опростена процедура за придобиване или възстановяване на българско гражданство за съпрузи на хора с българско гражданство – нещо, което го има в почти всички държави в Европейския съюз” – казва Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи.
Промените дават възможност да се използват автоматизирани информационни системи, които дават възможност за водене на регистри в електронен вид, казва министърът на правосъдието Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент. „Това ще позволи извършването на справки за промяна на гражданство на лицата в много съкратени срокове и наистина ще допринесе за една по-бърза и по-ясна процедура по даване на гражданство”, коментира тя.

Важна промяна са измененията в чл. 12, т. 6 за освобождаване на кандидатите за българско гражданство от досегашното им гражданство. „Тук е предвидена дефиниция на това понятие, но заедно с това е важно, че законопроектът предвижда към досегашните две хипотези да бъде добавена една нова, а именно, когато лицето е подало молба за освобождаване от досегашното си гражданство, но обективно не е възможно да се освободи от него, това да не се прави. Но в тази група попадат граждани предимно от арабски държави като Сирия и Иран, които подават молби за освобождаване от гражданството си с цел да придобият българско гражданство, но впоследствие след подаване на молбата няма произнасяне по този въпрос”, обяснява Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

Последвайте канала на

Novini.bg
808 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини