Йотова: Честит празник на всички, които с огъня на духовността озаряват пътя на бедните духом и изгарят невежеството

  • 24 май 2022 11:13

  • 1859
  • 5
Йотова: Честит празник на всички, които с огъня на духовността озаряват пътя на бедните духом и изгарят невежеството
© Булфото (архив)

Честит празник на всички, които водят българския народ и българската държава към просветен и културен напредък и всеки ден неуморно разширяват границите на духовна България - с тези думи в профила си във Фейсбук вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , поздрави българите по повод 24 май  - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

„Честит празник на всички, които с огъня на духовността озаряват пътя на бедните духом и изгарят невежеството, които ни въздигат над прозата на деня“, посочва Йотова.

Вицепрезидентът припомня думите на Паисий Хилендарски, че българите по-рано от всички славянски народи са започнали да четат на своя език. 

24 май - Ден на българската азбука, просвета и култура

„Да помним, че тук, в България се родиха свещените букви, на които днес пишат над 300 млн. души в целия свят. Мисията на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици намери спасение в тогавашната българска държава благодарение на прозорливи български владетели. България поведе безбрежното славянско море, като разпространи към останалия славянски свят познание, култура и духовност, които и до днес предопределят развитието на Европа. Този свят разказ трябва да помним, да предаваме на поколенията, да славим пред света“, призовава Йотова. 

„24 май е гордостта на всеки българин, че принадлежи на народ, роден от словото и книжнината, със силен национален дух, устоял на всички изпитания на времето с най-мощното оръжие в ръце – знанието! Само с него и днес ще успеем да преборим малограмотните, за да пребъдем като народ и държава“, пише вицепрезидентът. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1859 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
РОБСКА ДУШИЦА Е БЪЛГАРИНА

2022.05.24 | 19:59

5
БЕЗ ПРЕДАТЕЛИ И БЕЗ ПОРОБИТЕЛИ НЕ МОЖЕ ДА ЖИВЕЕ.
Умник Гюро

2022.05.24 | 13:49

4
Защо училищата, университетите и БАН продължават да преподават лъжи по история: че българите били дошли от Азия? Защо не се говори за най-древните азбуки, глаголица и кирилица: всяка от тях съществуваща от поне 7000 години - справка, пещерата Магурата и стотици места и надписи по Балканите? Защо не се говори за бащите на българите: арийци, пеласги и траки? Образователните институции в България извършват национално предателство. Сегашните български "учени" са за съд заради геноцид над собствения народ и слугуване на чужди политически интереси.
Богдана Тотева

2022.05.24 | 13:20

3
Бедните духом си ти, началника ти - селският хитрец от Славяново, Копейкин, Корнелията и подобните на вас путинофили, безродници, национални предатели и лакеи на кремълското чудовище, масов убиец и престъпник срещу човечеството! Вие сте "бедните духом", ти падна на колене пред КГБ-иста милиардер, верен слуга на злодея Путин, нали, точно ти, не някой друг! И кажи на, с извинение, "българския президент, че нашата азбука е българска, не славянска и че 24-и май е български празник, не славянски! Ако те чуe, разбира се, понеже може да е оглушал от силната плесница на DW!

2022.05.24 | 13:08

2
мастър Йота владее силата

2022.05.24 | 11:52

1
Направо е попиляла Петков.

Добави коментар

Водещи новини