Илияна Йотова: Никой няма право да изтрива националната ни памет

  • 25 май 2022 14:41

  • 584
  • 5
Илияна Йотова: Никой няма право да изтрива националната ни памет
© Президентство
Слушай новината Слушай новината

„Ако добре познаваме историята си, никой няма да дръзва да я пренаписва, да краде български исторически страници, да се опитва да подвежда нашите международни партньори. Никой няма право да изтрива националната ни памет.“

Това заяви вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , на церемонията по награждаване на победителите в Националния ученически конкурс „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“, организиран от Българското сдружение на родовете от Македония в партньорство с Исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, съобщиха от прессекретариата на Президентството. 

Илияна Йотова в Босилеград: Няма друга държава в света с празник на буквите

Вицепрезидентът открои значимостта на конкурса в контекста на нерешените въпроси между България и Република Северна Македония. „Имаме още несвършена работа, трябва да градим по-амбициозно българско лоби на международната сцена“, посочи Йотова. Тя отново припомни твърдата и консенсусна българска позиция – България ще свали ветото за започване на преговори за еврочленство на Северна Македония, само когато получи категорични гаранции за спазване правата на македонските българи. 

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , изтъкна, че и в България не се знае достатъчно за борбите за свобода и независимост на българите в Одринска Тракия и Македония. „Трябва повече да се учи за тях в училище, да разказваме повече на децата си“, посочи вицепрезидентът. 

Йотова припомни старата максима, че който не знае историята, няма как да гради бъдеще. „Народ без минало е като дърво без корени – няма откъде да черпи живителни сили, за да расте и да върви напред“, заяви тя. Според вицепрезидента в такъв тип конкурси участниците не само научават исторически факти, а се учат и на принадлежност към род и родина. Йотова поздрави участниците за усърдната им изследователска работа. Ученици в две възрастови групи от цяла България участваха с писмени текстове – есе, документален разказ, интервю.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
584 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Мурафет Рубльов

2022.05.25 | 17:52

5
Рижава комунистическа свиня.
Умник Гюро

2022.05.25 | 17:51

4
Защо училищата, университетите и БАН продължават да преподават лъжи по история: че българите били дошли от Азия? Защо не се говори за най-древните азбуки, глаголица и кирилица: всяка от тях съществуваща от поне 7000 години - справка, пещерата Магурата и стотици места и надписи по Балканите? Защо не се оповестява, че санскрит е древната форма на българския език? Защо не се говори за бащите на българите: арийци, пеласги и траки? Образователните институции в България извършват национално предателство. Сегашните български "учени" са за съд заради геноцид над собствения народ и слугуване на чужди политически интереси.

2022.05.25 | 16:34

3
МРЪСЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ БОКЛУК

2022.05.25 | 15:48

2
Мръсни комуняги от 45 до 50 година избихте интелигенцията и елита на България.
Гост

2022.05.25 | 15:38

1
Спри да грухтиш ма тъпа комуниско

Добави коментар

Водещи новини