Илияна Николова: Трябва да разграничаваме патриотизма от русофилията

  • 23 май 2022 10:47

  • 517
  • 2
Илияна Николова: Трябва да разграничаваме патриотизма от русофилията
© Novini.bg/ Canva

Изследване на Фондация "Работилница за граждански инициативи" поставя фокус върху историческия аспект на нагласите на населението у нас спрямо Русия.

Никое от проведените социологически проучвания от началото на войната не обръща поглед назад към историята и образованието по история, каза пред БНР изпълнителният директор на фондацията Илияна Николова. Според нея не е преразгледано съдържанието на митологеми в учебното съдържание.

"Зададохме важни въпроси за това какво знаят българските граждани за историческите отношения, за историята на взаимоотношенията България – Русия. Има изключително важни данни. Българските граждани се образоват през учебниците най-вече в средното образование, които в последните 30 години не са ревизирани и дават невярна представа за взаимоотношенията между България и Русия. Около 10% знаят, че Русия е обявявала война на България."

„Свобода или смърт!“, но мир да има; и неутрални, но с Русия!

Големите въпроси за ценностите се разполагат в дефицитите на историческо познание и на гражданско образование, смята Николова.

"Българските граждани не само че смятат, че трябва да се снишат, а на въпрос, който не е особено популярен - над 40% от гражданите смятат, че ако случайно има война в страната, те ще могат да продължат да живеят по същия начин – факт, който трябва да обсъдим. Как е възможно 40%, голяма група от хората да смятат, че могат да продължат да живеят по начина, по който са живели? И, забележете, само 6% от респондентите казват, че биха защитавали родината си с оръжие", коментира Илияна Николова в предаването "Преди всички".

Според Николова имунната система на обществото и държавата е доста слаба.

"Трябва да се опитаме да поведем разговор, в който да разграничаваме патриотизъм от русофилия. В това наше изследване се казва, че любовта към родината минава през любовта към друга държава. Това е уникален факт. Ние сме националисти дотолкова, доколкото обичаме чужда държава. Този разговор е неотменен, трябва да започнем да го водим."

Илияна Николова посочи, че 50% от запитаните се надяват НАТО да ги защитава.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
517 2

Коментари 2

Добави коментар
Патица

2022.05.23 | 11:38

1
Къде ги намират такива пернати, наистина, мисирки! Ами, то и САЩ са ни обявявали война и са бомардирали София, а не руснаците. Кой помни, колко сгради, исторически ценности са срутени от хамериканските Б-52?Колко са загиналите?

2022.05.23 | 11:48

2
Пиян и миризлив руски ботуш.

Добави коментар

Водещи новини