„Свобода или смърт!“, но мир да има; и неутрални, но с Русия!

  • 04 май 2022 17:27

  • 4279
  • 0
„Свобода или смърт!“, но мир да има; и неутрални, но с Русия!
© Wikimedia/Getty Images/Novini.bg

- Какво пише на знамето Ви?

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13359

- „Свобода или смърт“! – гордо се пъчи „патриотът“ зад очилата и приглажда рядката, но силно чорлава коса, която трепери на върха на главата му. Целият има излъчване на пинчер на три кафета и леко потреперва от нещо като злоба. Така треперят и хората пред лекарския кабинет, та може и от шубе да е. А може и така да си трепти, по принцип, кой го знае?

- А Вие защо сте тук всъщност? За какво?

- Как за какво? – поглежда те, все едно си го обидил с простотията си. – За да заявя, че сме за неутралитет и МИИИИР! Да не се изпращат оръжия!

Докато съска думите „мир“ и „неутралитет“, знамето му се вее и навира в лицата на околните думите „Свобода или смърт“, а под тях Свети Георги победоносно убива змей. 

Мирна картинка, свързвана с мирно време, време на неутралитет, нали?

А до него друг патриот, вее руското знаме и крещи и той, че е за неутралитет.

- Защо казвате, че сте за неутралитет, а веете руското знаме? Неутралитет значи нито с едната, нито с другата страна.

- А ония с украинските знамена?

- Да, какво за тях?

- Ами украинското знаме е чуждо знаме! Какво ми се правиш на интересен, защо не ги питаш тях?

- Те не са за неутралитет, те застават на страната на Украйна и не го крият.

- … … … м… ъ… абе я си е*и ма*ката! 

 

***

Междувременно, за да имат такива за кого да гласуват и в кого да се припознават, псевдополитиците, които друго не могат – освен да кудкудякат и да плашат елементарния електорат с баби яги – мултиплицират про-руските партии със скоростта на гъби след дъжд. 

Започнаха даже да си се качват по главите една на друга и да се джафкат и да се обвиняват в слугинаж към Америка (че към кой друг, ако не към автоматичния враг за универсална употреба!) 

А тези… въZрожденците, руZофилите и патрЕоДите не са безкрайна маса. Не са. Според проучвания – 15% от общата маса са. 

Затова започнаха партийките им да се карат помежду си и да се обвиняват в американско агентурстване. Защото си крадат гласоподаватели една от друга. И това е добре! 

Лошото обаче е, че наличието на толкова много от тях създава впечатлението да имат повече поддръжници. Като кажеш колко много про-руски партии са се навъдили и човек си мисли, че е защото такава е голямата нагласа в обществото, а тя не е. 

Все са си 15%. 

Партиите им са много, защото некадърните политически тарикати, които искат кокала, са много. А те могат – както телефонните измамници – да работят само с тъпанари. Съответно и контингентът им е все тоя. 

Но в телевизиите канят повече путинисти, защото като процент в политическото пространство за повече, в медиите им гледаме тъпите мутри по-често. 

А най-страшното е, че когато някой от тях – облечен във власт, който наистина има влияние – реши да спъне европейско решение, казва: „волята на народа“ и се опитва да цитира фейсбук троловете, които пишат тонове коментари, за да изглеждат мнозинство, и измамниците-политици на руската хранилка. Правят го, защото тези са най-шумните и създават впечатление за множество. 

С това другите тъпанари, онези с малкото повече власт, си измиват ръцете и казват: „общественото мнение е такова“.

А тия циреи не са сложени току-така в българската политика. Те са на хранилка на путин. Ако се гласува с истински топки решение за истинска помощ на Украйна и ако малките путински мини във властта, президентството и опозицията се взривят и свалят кабинета, следващият ще бъде служебен с поредния русофил като янев, инсталиран от радев. И тогава дори и война няма да има вече, ще си се превърне в „специална операция“, а западният ни път и евроатлантическата ориентация ще се изпарят. 

Но с такива циреи във властта – това получаваме. Пак гласувайте за тях и пак се чешете после по главата: що сме на това дередже?!

 

***

Писмото на Зеленски до българския парламент, в което не се споменава и дума за оръжия, а само за техническа помощ… 

Всъщност ето за какво:

- Киев иска от България украинска военна техника да бъде ремонтирана у нас. Останалите точки в него за предоставяне на помощ за Украйна са:

- Продължаване на подкрепата за членство на Украйна в ЕС;

- Помощ за украинските бежанци, бягащи от войната;

- Осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна;

- Засилване на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ;

- Продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи и хранителни стоки.

Именно затова парламентът гласува текст, в който нямаше нищо за оръжия. В последния момент го промениха и то след като получиха писмото. Отдъхнаха си. Решението, одобрено от парламента, не предвижда износ на оръжия и боеприпаси. Защото украинците не ги поискаха. В последния момент. Мир да има. 

Искате ли да знаете как звучи „в превод“ писмото на Зеленски? Ето как:

Виждаме, че имате много „руски труженички“ в парламента и по партиите, нека ви улесним, да не се изпокарате помежду си: не ви искаме оръжията, само ремонт и да се грижите за бежанците. Дръжте си ги оръжията. Дръжте си и „труженичките“. И успех… 

А сещате ли се защо за някои Z-хора в българската политика, че и във властта им е толкова важно „и един патрон да не се изпрати за Украйна“?

Защото те са наети от кремъл със задача. И трябва да имат доказателство, с което да се отчетат, че вършат именно дейността, за която са наети. Защото, например, много шефове в „Газпром“ взеха да се самоубиват с все семействата си, а други загиват при трагични, но необясними инциденти в планината…

Нервно им беше. А сега си отдъхнаха и се нахилиха. С широки усмивки на лъчезарни лица ходят из кулоарите. 

Срамна работа е всички надути политици, които не млъкват по празници да говорят за славното и героично минало, да са такива подметки, когато се иска вземането на решения да е в сегашно време, а не да четем за славното минало. 

Ние сме спасили българските евреи!“

Ние сме подслонили арменските бежанци!“

Ние сме…“

НЕ! Ние не сме! 

Ние не сме били родени тогава. Онези българи са били други българи. Ние живеем сега, днес и тук. И показваме колко струваме ние. Струваме малко. При това в копейки. 


 

Последвайте канала на

Александър Томов
4279 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини