Божанов: Новото аналитично звено срещу дезинформацията няма да изземва правомощия от СЕМ

  • 20 май 2022 15:23

  • 322
  • 2
Божанов: Новото аналитично звено срещу дезинформацията няма да изземва правомощия от СЕМ
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Новото аналитично звено, което ще упражнява мониторинг върху съдържанието на медии и социални мрежи, няма да изземва правомощия от Съвета за електронни медии (СЕМ). Това заяви министърът на електронното управление Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има по време на участието си в днешния парламентарен контрол. Министър Божанов увери, че новото звено, което ще следи за случаи на целенасочена дезинформация по дадени теми, няма да има регулаторни функции, а ще следи за определени тенденции, изготвяйки доклади въз основа на анализите си.

„В държавата няма орган, който изрично да е натоварен с политиката по защита от хибридни заплахи, в това число насочената дезинформация. Министерството на електронното управление припознава тази тема, но стриктно и в аналитичен ред. Борбата, грубо казано, не е при нас. При нас е анализът. За да пресека всякакви опити за фалшиво тълкуване, трябва да отбележа, че се водим от един основен принцип. Той е, че не трябва нито правителство, нито някоя голяма корпорация да решава кое е истина и кое не“, заяви министърът от парламентарната трибуна. 

Той посочи, че в България се финансира и създава дезинформационно съдържание по определени теми, чрез поддържането на т. нар. фабрики от тролове. 

Министър Божанов: ЕК ще може да се намесва в алгоритъма на социалните мрежи при дезинформация

„Тези тролове често са хора, работещи от вкъщи. Заплаща им се на коментар или на публикувана статия. Под команда те споделят тези „новини“ в определени групи, посочени от координатора. Това води до алгоритмично усилване на разпространението на тези публикации. Същите тези тролове докладват легитимни гласове в социалните мрежи, което води до тяхното блокиране“, обясни министърът на електронното управление. 

Тези кампании изкривяват публичния дискурс по ключови теми и налагат нуждата органите на изпълнителната власт да бъдат по-информирани, смята Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
322 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
МИСЛИ!

2022.05.20 | 21:58

1
През последните два месеца ние приемаме украински цивилни, бягащи от боевете. Те са само жени и деца, които страдат. Затова не вземаме никакви предпазни мерки. Една трета от тези деца обаче са обучени в летните лагери на бандеровците. Там те научиха боравенето с оръжие и възхищението на престъпника срещу човечеството Степан Бандера. Пътят към ада е послан с добри намерения!
719844

2022.05.24 | 22:50

2
Изнасяй се към мада Раша, ушанка кирлива :)

Добави коментар

Водещи новини