Министър Божанов: ЕК ще може да се намесва в алгоритъма на социалните мрежи при дезинформация

  • 20 май 2022 08:54

  • 408
  • 3
Министър Божанов: ЕК ще може да се намесва в алгоритъма на социалните мрежи при дезинформация
© БНТ

Дезинформацията е системен проблем у нас. Той се наблюдава в източноевропейските държави, които дизпропорционално биват засегати от дезинформационни кампании, които най-вероятоно имат посока на произход Кремъл. Това заяви в студиото на "Денят започва" министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Причините за ръста на дезинформация според него са много - по-малките пазари, това, че езиците ни се говорят от по-малко хора, съответно езиковите модели, които Фейсбук изгражда са по-малко пригодени за нашите езици.

Божанов: Дезинформацията в България от социалните мрежи е повече, отколкото в страни, чийто език е по-разпространен

Един от основните проблеми е, че Фейсбук не предоставя нито на държавите членки, нито на ЕК достатъчно данни за да се направят заключения - като разбивки по държави на брой разбити профили, за брой изтрити профили, за засечено координирано неавтентично поведение.

Божанов заяви, че еврокомисарите са обсъждали въвеждането след няколко месеца на Акт за цифрови услуги, който ще налага на социалните мрежи да предоставят данни, за да се види проблемът и как може да се действа. Ще се изисква вътрешна информация от социалните мрежи и те са длъжни да ги предоставят.

Алгоритмите им, които препоръчват съдържание, са заради конкретни съзнателни решения на компаниите, каза Божанов. Ролята на ЕК като наднационален орган, който има достатъчно голямо влияние, е използвайки Акта за цифрови услуги, да ограничи определени негативни влияния на този алгоритъм.

При установяване на системен риск, като дезиноформация, ЕК може да се намеси и да каже на Фейсбук каква трябва да бъде методиката, за да бъдат изключени тролове, които координирано публикуват дадена новина и така излъгват алгоритъма, че това е нещо много интересно и то трябва да бъде сложено на първа страница.

Министър Божанов каза още, че с въпросния акт може да изискват да се потвърди дали дадени профили са истински хора или тролове.

По отношение на кибератаките Божанов заяви, че в Европа има ръст на хакерските атаки. У нас риск винаги има, но се взимат мерки за защита.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
408 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Доротея

2022.05.20 | 10:25

3
Големия ИТ специалист.Кух като слонски гъз

2022.05.20 | 09:54

2
КРАВАРИЯ ИЗЧЕРПА РЕСУРСИТЕ СИ И УМИРА ОТ ГЛАД-КРАДЕ ЖИТОТО НА УКРАЙНА!

2022.05.20 | 09:04

1
Ехеее хее,някои си мислят все още,че живеем в демокрация и Путин е диктатор.Ха ха ха

Добави коментар

Водещи новини