Сандов предупреди за икономически риск за въглищните тецове

  • 14 май 2022 15:49

  • 1055
  • 1
Сандов предупреди за икономически риск за въглищните тецове
© Bulphoto, архив
Слушай новината Слушай новината

Има икономически риск за въглищните тецове заради скъпите квоти за вредни емисии, заяви в Благоевград министърът на околната среда и водите Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е, цитиран от БНР.

Той беше категоричен, че димитровградският ТЕЦ "Марица 3" няма да работи докато не бъдат извършени необходимите ремонти с цел централата да не замърсява въздуха. "Не са правени компромиси към компаниите-замърсители, но всеки акт, наложен от министерството, се обжалва. Единственият начин беше да затворим ТЕЦ "Марица 3" докато не изпълни предписанията", каза Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е.

"За замърсяването на този етап плаща собственикът, макар че обжалва всеки един акт. Държавата все още не плаща на Европейската комисия, но предстои, защото имаме вече осъдително решение в съда на Европейския съюз, което е свързано и със санкции".

Сандов: Европейският съд в Люксембург осъди България за наднормени нива на серния диоксид в югоизточния район

Не е по-различно положението и с другите въглищни централи в района, каза екоминистърът: "Рискът е икономически, защото заплащането на квотите на емисии съставляват една сериозна част от разходите на тези предприятия и е възможно във времето те по чисто икономически причини да трябва да затворят, за да не изпаднат в много сериозни дългове. Сега цената на енергията е висока, но вярвам, че в следващите месеци те да се върнат на малко по-ниски нива. Тогава тези предприятия трудно ще издържат чисто икономически".

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1055 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми...

2022.05.14 | 18:34

1
По-глупав и по-вреден с глупостта си министър от бобеску нема.

Добави коментар

Водещи новини