Христо Терзийски: Една година с Рашков начело на МВР – политически репресии и бум на престъпността

  • 12 май 2022 11:27

  • 621
  • 5
Христо Терзийски: Една година с Рашков начело на МВР – политически репресии и бум на престъпността
© Булфото (архив)

На днешната дата преди година, съобразно Конституцията, предадох поста на министър на вътрешните работи на назначения в служебния кабинет свой приемник. Пожелах му успех в най-важната задача на всяко служебно правителство - да осигури условия за честни и спокойни избори. Това, за съжаление, не се случи и при двата последвали парламентарни избора през 2021 година.

Още с назначаването си служебният министър започна политическа разправа с професионалното ръководство на МВР. Достойни и дългогодишни служители бяха уволнявани в нарушение на закона или „премествани“ без никакви аргументи и целесъобразност. Системата бе разтърсена, дори и редовите служители трябваше да работят в среда на несигурност и непредсказуемост. Целта явно бе МВР да бъде превърнато в основен репресивен инструмент, което се доказа през следващите месеци.

Красимир Вълчев отчете резултатите от една година управление на "Братството на почтените"

Представители, координатори и дори обикновени симпатизанти на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в бяха задържани или привиквани в полицейските управления – без никакво правно основание. Целта бе да бъдат сплашвани и да се ограничава гарантираното им от Конституцията право на политическа дейност и позиция. Въпреки ангажирането на целия властови ресурс срещу политическите опоненти, ние от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в продължихме да се ползваме с високото доверие на гражданите.

Служебният министър на вътрешните работи си позволи да се намеси в предизборната кампания и лично, отправяйки клеветнически намеци по отношение на дейността ми като кандидат за народен представител от 10 МИР – Кюстендил. Бяха публично отправени твърдения в изявление за действията на МВР срещу купуването на гласове, че „един бивш министър на вътрешните работи в Кюстендил е обсъждал как да бъдат привлечени 15 000 македонци с българско гражданство“. Тъй като друг кандидат – бивш вътрешен министър от област Кюстендил нямаше, внушението, макар и ненаименувано, бе съвсем конкретно.

След конституирането на 46 Народно събрание, в качеството си на народен представител от област Кюстендил, поисках този въпрос да бъде напълно изяснен и отправих парламентарен въпрос до служебния министър на вътрешните работи. В отговора, който е публичен, стана ясно, че нищо от предходните твърдения на министъра не отговаря на фактите. Въпреки това, извинение от негова страна не последва.

След като бе служебен министър в два кабинета, след избор от Народното събрание моят приемник продължи да изпълнява длъжността вече като министър в редовно правителство. Очакванията ми бяха, че това вече би трябвало да го мотивира да прехвърли поне част от усилията от преследване на политическите опоненти в противодействие на престъпността и корупцията, разкриване на престъпления и създаване на една по-добра среда за сигурност. Не на последно място трябваше да се създадат по-добри условия и за пътна безопасност, където черната статистика показваше, че през годината на неговото управление на МВР близо 100 българи повече са загинали по пътищата спрямо предходната година. За съжаление нищо от това не се случи.

Провалите във външната и вътрешната политика принудиха управляващата коалиция и правителството да се опитат да отклонят вниманието на българската общественост, като в грубо нарушение на Закона атакуват представителите на опозицията. Премиерът реши лично да стане „Кошаревски свидетел“ срещу лидера на опозицията Бойко Борисов, като разкаже на министъра на вътрешните работи и подчинените му разследващи полицаи какво е прочел в гугъл – неговия източник на информация срещу корупцията, и им нареди да арестуват Борисов и представители на опозицията „по неотложност“ през нощта. Впоследствие българският съд определи тези арести като незаконни. Министърът отново не се извини. Не го направи и началникът му.

Искаше ми след тази една година равносметката за дейността на моя приемник да бе различна. Да можех да го поздравя за постигнати резултати срещу престъпността, за подобряване на условията за работа на полицейските служители и повишаване на техния обществен авторитет.

За съжаление той избра друг път. Започна като „човек за малко“, който трябва да изпълни определена поръчка и, опасявам се, като такъв и ще бъде запомнен след края на мандата си като министър. Нека да си пожелаем възможно най-скоро той да има по-достоен наследник на тази изключително отговорна и важна за обществото позиция!

Последвайте канала на

Радина Лазарова
621 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Вие бяхте си ги узаконили

2022.05.12 | 11:49

1
политически репресии и престъпността. Сега поне пак са незаконни, след като се върнахте към обичайните се занимания.
по

2022.05.12 | 11:51

2
по тиквено време не записваха престъпленията. за това отчитаха намаляване. ченгетата ги викаш, те се правят на луди
Дясен Демократ

2022.05.12 | 12:36

3
Този е мръсен мутромилиционер престъпник и конспиратор.
Диди

2022.05.12 | 12:42

4
Който си е не кадърен си е за цял живот Рашков е на пряко подчинение на дубайския
РОШКО

2022.05.13 | 02:14

5
ТАКА И НЕ КАЗА, ЩО ЗАПАЛИ УМРЕЛИТЕ ВОЙНИЦИ НА ОКОЛОВРЪСТНОТО :)

Добави коментар

Водещи новини