Нинова разговаря с еврокомисаря Тиери Бретон за проблемите пред българските фирми след спирането на газовите доставки

  • 30 април 2022 11:19

  • 497
  • 1
Нинова разговаря с еврокомисаря Тиери Бретон за проблемите пред българските фирми след спирането на газовите доставки
© МС
Слушай новината Слушай новината

Вицепремиерът Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за разговоря с еврокомисаря по за вътрешния пазар Тиери Бретон по негово искане. Двамата обсъдиха предизвикателствата пред българската икономика и индустрия след спирането на доставките на газ за България, както и бъдещето на ядрената енергетика и зелената сделка. 

Вицепремиерът Нинова го запозна с трудностите, пред които са изправени близо 30000 български фирми и опасността от фалити. Тя изрази загриженост за българските работни места, инфлацията, доходите и бедността. 

Нинова и работодателите: Правителството веднага да поднови преговорите с "Газпром", нямаме алтернатива на руския газ

Двамата обсъдиха възможността държавите членки на ЕС да се обединят и закупят заедно  количества газ, за да се постигне по-ниска цена, както и данъчни облекчения чрез намаляване на ДДС и акциз.  

Нинова представи искането на българската индустрия за таван на цената на газа и покриване на разликата от държавата. Еврокомисарят увери, че България не е сама и заедно ще се търсят възможните алтернативи  и информира вицепремиера, че на 18.05 в Брюксел ще се обсъжда стратегия за действие.

Последвайте канала на

Калина Христова
497 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
18 май

2022.04.30 | 12:15

1
после юни, юли .... А цените растат, парите си влизат пак в същите джобове, хората изнемогват! Хайде стига толкова, оставка и нови избори веднага!

Добави коментар

Водещи новини