Радан Кънев: Публичната атака срещу ДБ и ПП е стъписващо тъпа и икономически неграмотна

  • 29 април 2022 12:36

  • 3239
  • 32
Радан Кънев: Публичната атака срещу ДБ и ПП е стъписващо тъпа и икономически неграмотна
© Bulphoto, архив
Слушай новината Слушай новината

"Стига сте се грижили за Украйна, вижте българската икономика!" - това е публичната атака срещу "Демократична България" и "Продължаваме Промяната", предприета практически от всички страни, в т.ч. от "четвъртата колона" в управляващата коалиция. Но атаката е стъписващо тъпа и икономически неграмотна. Това написа във "Фейсбук" евродепутатът Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13314

В своя пост той обяснява защо агресията на руския президент Владимир Путин има пряко и непосредствено въздействие върху икономиката ни, инфлацията и благосъстоянието на българите, и особено по-бедните граждани.

"Няма да се спирам на моралния аспект - боя се, че с хората, които провеждат тази атака, живеем с различни етични стандарти и спорът е излишен. Няма да засягам и националната сигурност - тя явно е безразлична за много генерали и "патриоти". Да се спрем на икономиката, цените и доходите", пише Кънев. 

1) Войната (пълномащабна агресивна война, а не "операция", това е много важно и съвсем не е фразеологичен детайл) се води на територията на държава, която е основен износител на храни в световен мащаб. Страната-агресор е друг основен износител. Фронтовата линия минава през най-плодородната земя в Европа, може би в света.

Резултат: Докато войната продължава, дори и в "замразена" фаза по сегашния фронт, ще има дефицит на зърнени храни и фуражи на световно ниво. Цените ще летят нагоре, а кошницата на бедните семейства ще поскъпва с двуцифрен процент.

Ако - както явно се надяват генералите и "патриотите" - Путин извоюва частична победа и тегли граница по Днепър, той ще установи практически монопол на хранителния пазар...

2) Войната се води между основния доставчик на петрол и газ в Европа и ключова транзитна държава. Вече изпитваме на гърба си факта, че в такава война газът и петролът са оръжие, а не просто стока. Подготовката на Русия за агресията е основна (не единствена) причина за скока на цените на енергията още от есента. В периода на активни военни действия, Путин опитва да контролира цените с политически цели - както със спирането на доставки за България и Полша.

Резултат: Докато войната продължава, сигурност на енергийния пазар не може да има. Излишно е да казвам, че цените и сигурността на доставките на енергия влияят на всяка икономическа дейност и на всички цени, особено тежък ефект върху по-бедните семейства.

Ако Путин победи, той ще затвърди монополното си положение, като овладее и украинската преносна мрежа и наложи несигурността като нова постоянна реалност...

3) Самият "театър" на военните действия - районът на #Донбас - е ключов световен производител на висококачествени въглища и метали. Русия също е ключов доставчик на метали и минерали. Войната не започна на 24.02.2022г., а през 2014г., с неофициална руска агресия и опит за овладяване на целия Донбас.

Резултат: Докато войната продължава, ще има рекордни цени на метали и минерали, които се отразяват на цените на огромен брой продукти и услуги, от електроника през автомобили до сгради.

Ако Путин постигне дори минималната си цел - овладяване на целия Донбас, той ще установи господстващо положение на пазара на качествени въглища и метали, което и важна негова реална цел, особено с оглед на значението на този пазар за отбранителната индустрия...

4) Войната има унищожителен ефект върху корабоплаването в Черно море. На фона на хранителна и енергийна криза и затруднени международни вериги на доставка, това е самостоятелен мощен фактор за инфлация в нашия регион.

5) В България в момента има близо 100 000 бежанци от Украйна. Икономическият ефект тук е многопластов, за много бизнеси това е добра новина, но тежестта върху държавния бюджет е безспорна и неизбежна.

Ако Путин изпълни заплахата си да нападне Одеса, сегашната ситуация ще ни се стори детска игра, броят на бежанци конкретно в България може да нарасне в пъти. Ако изпълни заплахата си да въвлече Молдова във войната през бандитската си сателитна "държава" в Приднестровието, перспективите стават кошмарни.

6) Продължаването на войната, дори в "замразена" фаза, неизбежно ще доведе - и вече води - до рязко увеличаване на военните бюджети в България и целия ЕС. Неизбежната последица е ограничаване на други бюджети - социални, здравни, насърчаване на икономическа активност, а в перспектива - и пренастройване на бюджета на ЕС.

Инвестициите в отбрана, ако са умно направени, не са непременно минус за една икономика, но ефектът върху бедните хора ще бъде негативен, най-малкото поради ограничаване на възможността за социални разходи.

В заключение: Българският интерес, дори ако се абстрахираме от хуманни, морални и стратегически съображения (а не би трябвало), е войната да спре и Путин да НЕ победи в нея. Няма тема "Защо мислим за Украйна, а не за България" - това е манипулация, пропаганда или откровена глупост. Мислим за Украйна, защото възстановяването на мира в Украйна и международното право в Черноморския регион са абсолютно неизбежни условия за успешно икономическо развитие на България. Защото докато не се прекрати агресията, несигурността на хранителния и енергийния пазар ще изстрелва цените в космоса. Защото успехът на Путин да завладее Черноморска Украйна ще бъде фактор за дългосрочна нестабилност и бедност в региона, а не възстановяване на мира.

Политическата линия, заявена отдавна от ДБ и възприета по категоричен и смел начин от Кирил Петков и кабинета му, отразява икономическия интерес на България и е насочена към защита на по-бедните български граждани, особено засегнати от ефектите на войната. Тази политическа линия е и единственият начин България да защити достойнството и независимостта си. Но това явно не е тема за тези, които днес опитват да свалят управлението.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3239 32

Свързани новини

Коментари 32

Добави коментар
Libre comma air

2022.04.30 | 01:15

32
Много точно мнение....

2022.04.29 | 15:06

26
ХОРАТА ИСКАТ ДА ИМАТ ДЕЦА И ПРАВЯТ КАКВО ЛИ НЕ, А РАДА ДЪЛБОКАТА ГИ ПИЕ КАТО СИРОП ЗА КАШЛИЦА.

2022.04.29 | 16:05

31
И анално го поема

2022.04.29 | 14:01

12
Управляващите вероятно ще бъдат изметени на предстоящи избори... пълен провал в управлението. Вече се чудя дали при предишните не беше в пъти по добре ?
Анонимен

2022.04.29 | 15:57

30
Разбира се че беше по добре. Но пропагандата ви каза че е много зле и сгрешихте на изборите.
Умник Гюро

2022.04.29 | 15:51

29
Ето, така изглеждат модерните джендъри-комунисти, завършили комунистическата партийна школа "АОНСУ".
Благо

2022.04.29 | 12:53

2
Браво, Радане! Чудесно казано! По принцип не те харесвам по други причини, но тук си абсолютно прав. Дано Корнела си направи труда да прочете изброените от теб аргументи, за да й уври тиквата за истината. На комунист, обаче, тиквата не може да уври, тя е от бетонна.

2022.04.29 | 15:16

28
Абе луд човек, може ли да опишеш тука поне 3 неща, които е направил Радан или скапаната му партия, в резултат на което България и българите са кярили много или са станали по-добре? Не, нали? Тоя върти, суче, все в шамарите ни навира и гони интересите на външни сили, а ти тука го славославяш.
Марио

2022.04.29 | 15:04

24
Харесва ви да ви плашат? дави управляват само със СТРАХ?

2022.04.29 | 15:14

27
Раданчо, тъпи мама, хубаво си наредил тука своите глупости, но като бутате България във войната, не се ли сещаш, че освен описаното, може да ни падат и бомби на главата, ако така тъпо и икономически обосновано тръгнем сляпо да следваме изкукалия Байден?

2022.04.29 | 15:04

25
От къде идва газа на Германия и Гърция бе крадлив тъпанар?Вчера имаше публикации, че Германия и Италия отркиват сметки в Газпромбанк.Или смяташ, че народа яде доматите с колците.МУТРИ!
Stamatis

2022.04.29 | 14:24

20
Раданке, мамо! Тъпо е да казващ, че няма да внасяш повече РУСКИ газ, но след това да го прекупваш с 20-30% процента от посредници пак същия РУСКИ газ и да се перчиш,че си независим! Ето това е неграмотно, нагло и тъпо, като вас!

2022.04.29 | 15:03

23
Типично за педал като Рада Дълбоката

2022.04.29 | 13:59

11
ПРАВИТЕЛСТВОТО НЯМА ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА!

2022.04.29 | 15:01

22
Всички сте като Рада Дълбоката
gogo

2022.04.29 | 14:53

21
Как може един перераст, доказан педеруга да дава мнение

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини