25 кандидати издържаха конкурсите за прием в Специалните сили

  • 13 април 2022 14:18

  • 650
  • 0
25 кандидати издържаха конкурсите за прием в Специалните сили
© МО
Слушай новината Слушай новината

25 кандидата издържаха конкурсите за прием в Специалните сили, които се проведоха през април. Те са за набиране на военнослужещи от цивилни лица за военните формирования на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) в Пловдив и Банкя.

За първи път се въвеждат нови, по-високи изисквания за кандидатстване в Специалните сили при провеждане на изпита по физическа подготовка. Това се налага поради специфичните особености на изпълняваните задачи от СКСО, които изискват от военнослужещите да имат добре развити както физически качества, така и психическа устойчивост и мотивация.

Към Единния армейски тест, по който до сега се провеждаше изпитът по физическа подготовка, за кандидатстване в бойните формирования на СКСО са добавени допълнителни дисциплини – набиране на висилка, крос 5000 м и ускорено придвижване 10 000 м с 20 кг товар.

Министър Заков за американските изтребители: Има няколко опции, върху които работим

И.д. началникът на Учебен център за подготовка и бойно осигуряване на СКСО майор Петър Влахов заяви: „Промяната на изискванията за прием на кандидатите има две основни цели. От една страна изменението на изпитните упражнения по физическа подготовка и повишаването на критериите за прием има за цел да се привлекат качествени, подготвени и мотивирани хора. От друга страна, заложените критерии не биха допуснали кандидати, които са физически и психически непригодни за изпълнение на задачите на Специалните сили. Покриването на нормативите до голяма степен ще увеличи и шанса за успех на бъдещите военнослужещи, които ще преминат през процеса на превръщането им от цивилни граждани в обучени, високоподготвени и способни оператори от групите „Специални сили“. Този процес включва преминаване на шестседмична базова военна подготовка, която дава първоначалните знания и умения, необходими на войника. Като неделима част от нея е и последващата „Интензивна подготовка“, която е една от основните бариери, които новоназначените военнослужещи е необходимо да преодолеят, за да продължат да служат в редиците на Специалните сили на Българската армия“.

От 46 души, подали документи във военните окръжия за двата гарнизона, до изпит са допуснати 42-ма. След провеждането на конкурсите на 25 кандидата ще бъдат предложени длъжности във формированията на СКСО.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
650 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини