Управляващи и опозиция за гуверньор на БНБ, хартиените бюлетини и РСМ

  • 13 април 2022 08:26

  • 459
  • 0
Управляващи и опозиция за гуверньор на БНБ, хартиените бюлетини и РСМ
© Булфото (архив)

Депутатите от управляващта коалиция и опозицията коментираха темата с избор на гуверньор на Българската народна банка в ефира на БНТ. 

Относно управителя на БНБ многократно заявихме, че кандидатът следва да бъде общ, на всички членове на коалицията и ако такъв не може да бъде излъчен такъв е редно досега излъчените да бъдат оттеглени и да се търси консенсусна фигура, която да бъде приета от всички, заяви депутатът от "Продължаваме промянта" Рена Стефанова.

Според депутатът от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Тома Биков ако някой иска подкрепа, да я потърси публично. До петък има много време, за да решим какво да правим за избор на нов управител на Българската народна банка.

По думите му от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в тестват управляващото мнозинство по отношение на тяхното усещане за почтеност.

"След като Асен Василев смята, че г-н Каримански няма безупречна репутация да оглави БНБ, не може да бъде председател и на бюджетната комисия в парламента, ако те имат единен стандарт за почтеност би трябвало да приемат нашето предложение Каримански да не бъде председател на бюджетната комисия, ако те не го направят означава, че не се съмняват в репутацията му", допълни Тома БиковТома БиковТома Биков e български политик, роден на 10 октомври 1980 г. в Бургас. Завършва актьорство за.

Депуатът от ИНТ Станислав Балабанов заяви, че издигането на Любомир Каримански за гуверньор на БНБ не е решение на инат. 

Бяхме достатъчно предвидими в нашия кандидат, уверени в качествата и професионализма и направихме това, което този парламент позволява - да го издигнем за кандидат. Какво ще наредят партинйните структури и как ще гласуват депутатите в петък, това е друг въпрос. Ако има необходимата воля и съвест, господин Каримански в петък ще бъде избран а гуверньор на БНБ, каза още Балабанов.

Депуатът от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Атанас Зафиров коментира, че партията няма да подкрепи нито една от двете кандидатури. 

Не заради качествата на кандидатите, а заради подхода, който беше избран. Беше нужно доста по-сериозен дебат по темата и по-сериозно коалиционно съгласие. Надявам се до петък, когато е гласуването, коалиционните парньори да преосмислят позицията и преговорите по темата да започнат отначало. Това е изключително важен пост - гуверньор на БНБ и не бива да позволяваме той да бъде решаван чрез някакви ситуационни гласувания в НС, допълни още той. 

Лидерът на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" Костадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика заяви, че е твърде вероятно изборът за гуверьор на БНБ да бъде причината за разпад на коалицията, с оглед на взаимните нападки, които видяхме последните 2 седмици, които минаха границите на нормалното политическо коалиционно разбирателство. 

Политолози: Конфликтът не е само с БНБ

Депуатите комнтираха и напрежението около темата за Република Северна Македония. 

"Повод за напрежение относно Република Северна Македония няма. Когато има 4 политически сили с покриващи се, но не във всички сфери интереси, би могло да има разногласия, такива са налице, но се случват и общи градивни неща", допълни Рена Стефанова.

Според Тома БиковТома БиковТома Биков e български политик, роден на 10 октомври 1980 г. в Бургас. Завършва актьорство за има отслабване на българската позиция по отношение на Република Северна Македония поради разнобой на неофициално ниво.

По всичко личи, че Кирил Петков е поемал определени ангажименти. Ние не сме видели през последните месеци македонската страна да е направила каквито и да било крачки по отношение на българските искания", добави Тома БиковТома БиковТома Биков e български политик, роден на 10 октомври 1980 г. в Бургас. Завършва актьорство за.

Според Балабанов темата Северна Македония е огромна червената линия.

Такава тема наистина е възможно да създаде изключително напрежение в коалицията, защото тя е в основа на коалиционното споразумение, каза той и призова, ако някой е водил разговори задкулисно да се вдигне ветото, да ревизира позицията си. 

Депуатът Атанас Зафиров коментира, че темата Северна Македония е една от червените линии, които БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е са заложили в коалиционното споразумение.

"БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е продължава да смята, че старт на преговорите може да бъде даден, когато РСМ изпълни всички изисквания спрямо двустранния договор, спре езика на омразата, гарантира конституционно правата на българите в Северна Македония. Това са неща, които на този етап не се случват", каза той.

Позициите на партиите за изпращане на оръжия за Украйна. 

Относно изпращането на оръжие за Украйна Балабанов заяви, че в ситуация на война, като партньор на НАТО и ЕС, трябва да бъдем максимално обединени и да имаме ясна позиция - не само в коалицията, а в цялата пленарна зала, включително президентът и МС.

Според Костадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика България трябва да има свои изтребители и те трябваше да бъдат доставени много отдавна. И допълни, че става въпрос за рекет от страна на САЩ. 

Сред обсъжданите теми бе и предложението на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е отново да се върнат хартиените бюлетини по време на изборите. 

Според Атанас Зафиров коалицията е стабилна и не бива да се отива на нови избори. 

"Смятаме, че най-близкият хоризонт за избори, това са местните избори. Има достатъчно време, в което в един спокоен, диалогичен тон да обсъдим тези промени, които предлагаме и че ще получим подкрепа", каза той.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
459 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини