Военният министър: България няма финансов ангажимент към ротата "Страйкър" у нас

  • 08 април 2022 14:43

  • 466
  • 0
Военният министър: България няма финансов ангажимент към ротата "Страйкър" у нас
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

България няма финансов ангажимент към ротата "Страйкър", предоставена ни от САЩ и разположена от началото на март на полигона "Ново село". Това каза в отговор на депутатски въпрос по време на парламентарния контрол министърът на отбраната Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни.

Той подчерта, че като страна домакин нямаме ангажименти за настаняването, финансовото и логистичното осигуряване на присъединените към многонационалната бойна група сили и средства на САЩ. 

Не заплащаме и за присъствието на ВВС на Нидерландия у нас. Има решение на правителството от 8 март т.г. за усилване охраната на въздушното пространство на страната съвместно с ВВС на Нидерландия и в него се казва, че България и Нидерландия поемат разходите за собствените си сили и средства, обясни Заков. И уточни, че при форсмажор, при наличие на възможност, България предоставя логистична поддръжка, обслужване, с последващо възстановяване на изразходваните средства. Т.е. българският данъкоплатец няма да плати нищо за подсилване на собствената ни сигурност - нито на САЩ, нито на Нидерландия, подчерта министърът. Обратно - те ще платят за нашата сигурност, което се нарича съюзна солидарност, отбеляза той. По думите му България няма друга възможност да увеличи бързо своята сигурност в този момент, когато се води война на няколкостотин километра от нас, единствената възможност е чрез нашите съюзници.

Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни припомни, че многонационалната бойна група е създадена с решение на Министерския съвет от 27 януари т.г. за изпълнение на задачи по усилване на отбранителния ни потенциал и е част от усилията за укрепване на източния фланг на Алианса, след руската военна агресия в Украйна.

Колко военни с колко машини ще пристигнат у нас с ротата "Страйкър"?

На въпрос дали има информация за създаване на македоно-български чуждестранен легион "Тодор Александров" за участие в бойни действия на страната на Украйна, Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни посочи, че Министерството на отбраната няма правомощия да разследва членство на български граждани в различни организации. Въпросът е на база публикации и снимки в социалните мрежи, уточни Заков. Направената проверка категорично установи, че става въпрос за публикации, чиято цел е въвеждане в заблуда и манипулация на общественото мнение, както и генериране на допълнително напрежение, подчерта министърът. По думите му снимките в съответната Фейсбук група са фалшиви, фотосите са обработени. Имало снимки и от проруски сайтове. В света се води ожесточена информационна война, на наша територия - също, един от начините да предпазим българските граждани да не станат жертва на чужди опити за манипулации, е като даваме ясни политически сигнали и отправяме еднозначни послания за нашите позиции кой е агресорът и коя е жертвата на конфликта в Украйна, изтъкна Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни. Той призова трибуната на НС да не се използва за манипулация на общественото мнение.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
466 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини