Гюров и Каримански представиха визиите си за БНБ в бюджетната комисия

  • 31 март 2022 21:09

  • 1021
  • 13
Гюров и Каримански представиха визиите си за БНБ в бюджетната комисия
© Колаж: Novini.bg/Bulphoto.com

Въвеждането на еврото и управлението на кредитния риск са сред основните приоритети, изтъкнати от двамата кандидати за поста на управител на БНБ - Андрей Гюров от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" и Любомир Каримански от "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен".

В началото на заседанието на бюджетната комисия в парламента възникна спор за това дали дали да бъде допуснат Гюров до изслушване, тъй като в Националния център за информация и документация не е видна докторската му степен от Виенския университет. Работата на БНБ по въвеждането на еврото у нас бе сред приоритетите и на двамата кандидати за гуверньор.

Според депутата Красимир Вълчев от ГЕРБ научната степен на Гюров е само от САЩ.

А Йордан Цонев от ДПС постави под въпрос дали степента на Гюров отговаря на изискванията. 

Ще бъде направена допълнителна проверка, заяви Румен Гечев от БСП. 

След гласуване изслушването на кандидатите започна. Според  Андрей Гюров най-голямото предизвикателство е банковият надзор. И предлага да се налагат еднакво строги мерки. 

“Който спазва правилата ще участва и Ще се забавлява, който не иска да спазва правилата остава вкъщи Пълна прозрачност, спазване на надзора, по-нисли лихви и такси”, заяви Гюров. 

"Едно от нещата са превалутиране на депозити, превалутиране на кредити, на ценни книжа, на левови дялови участия в дружества, обезпечения, отчетени дъщерни компании също", коментира Любомир Каримански от "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен", който е един от двамата кандидати. 

Депутатите изслушват кандидатите за управител на БНБ

В неговата стратегия има фокус върху инфлацията, както и върху подобряването на кредитните портфейли. 

Именно кредитният риск е в основата на концепцията на другия кандидат - Андрей Гюров от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"".

"Мога да сравня тази ситуация с нивата на ваксинация срещу Covid - 30% ваксинирани срещу 70 неваксинирани. По подобен начин в българската банкова система отделни институции са ваксинирани срещу високи нива на риск - те използват вътрешни рейтингови модели, което покрива около 25-30 процента от целия кредитен портфейл в българската банкова система", заяви Гюров, към чиято допустимост за поемане на поста имаше съмнения от страна на ГЕРБ. 

В Комисията Андрей Гюров бе изслушан първи, тъй като участниците бяха изслушани по азбучен ред.

"За мен е огромна чест бъда номиниран от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" за тази отговорна позиция, но най-вече и отговорност. Надявам се да проведем една стойностна и аргументирана дискусия. Ще започна с настоящото състояние на страната и предизвикателствата, пред които тя е изправена. Намираме се в един важен момент за икономиката на страната, както и за БНБ. Имаме ефектите от Covid кризата в банковата система, високи цени на енергоносителите и някои основни суровини, близо до страната ни се води война. В същото време страната ни е член на валутния механизъм и е направила активни стъпки към присъединяване към Еврозоната", каза още Гюров, предаде БНР.

Според него е важно да се осигури приемственост и да се предприемат стъпки за справяне с предизвикателствата, пред които е изправена нашата банкова система.

"Следващият мандат ще трябва да намери един баланс между посрещане на икономическите предизвикателства пред финансовата система и предприемане на мерки за заздравяване и устойчиво развитие на българската банкова система", каза той и отчете, че има пет приоритета, които да са в основата на стратегическия план за управление - ефективен и модерен банков надзор, подготовка и управление на процесите по приемане на единната валута, дигитална трансформация на финансовия сектор, подобряване на комуникацията и издигане авторитета на БНБ като желано и уважавано място за работа.

Гюров посочи, че БНБ следва да играе активна роля за преминаване към еврото. Според него успехът в тази дейност изисква широка комуникационна кампания.

Кандидатът на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" беше представен от председателя на 47-ото Народното събрание Никола Минчев. Според него Гюров притежава необходимите образование, професионален опит и безупречна репутация за управител на БНБ.

Кандидатът за управител на БНБ Любомир Каримански благодари на ИТН за номинацията.

Ива Митева: Само Каримански отговаря на условията за гуверньор на БНБ

"Показваме, че сме един екип и че сме последователни като екип. Затова съм благодарен на всички колеги", каза Каримански. Той заяви, че основните му приоритети като стратегически цели за мандата до 2028 г. са в самото съдържание на презентацията.

"Това е изключително важно да се спомене още в съдържанието и те се свързани с това, което касае всеки един човек в България - населението, фирмите и най-вече как Централната банка може да помогне на правителството със съветите си, защото Централната банка оказва съвети към правителството. Почти всяка една централна банка в Европа прави това нещо във връзка с настъпилата кризисна ситуация и наслагването на няколко кризи", каза още Каримански.

Първата ми стратегическа цел ще бъде върху динамичното развитие на икономическите анализи, изследвания и прогнози, присъединяване към Еврозоната", изброи Каримански.

Другите му приоритети са още банков надзор и регулации, оценка на рисковете за банковата система, платежна инфраструктура и дигитална трансформация, институционално модернизиране и развитие на БНБ.

Любомир Каримански коментира и темата за присъединяването към Еврозоната. 

"Искам да се спра по-специално върху целите, които БНБ трябва да си постави в тази посока. Първата цел е предвид предстоящата геополитическа ситуация час по-скоро да предприемем мерки за адекватен план за присъединяване към еврото. В момента има един план, който е качен от юни месец 2021 г., този план обаче трябва да бъде адаптиран към настоящата ситуация и да бъде обновен, тъй като в плана така и не се включва широка професионална дискусия за въвеждането на еврото. Неслучайно казвам професионална дискусия", каза още Каримански.

По думите му е необходимо да се отчетат всички основопалагащи фактори към процеса на интеграция, сред които влиянието на вътрешната и външната среда и дали няма да получим допълнителен шок от инфлацията.

Каримански беше представен от председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, който отбеляза, че Каримански успоредно с професионалното си развитие в банковия сектор, той е уважаван преподавател. "Считаме, че г-н Каримански притежава необходимото образование, дългогодишен професионален опит, нравствени качества за управител на БНБ", заяви още Йорданов. По думите му той ще допринесе за БНБ.

Каримански е председател на бюджетната комисия, която трябва да изслуша кандидатите за гуверньор. Самият той има опит в търговски банки и международни институции, както става ясно от подадените документи. Мнозина обаче смятат, че заемането на висши управленски постове в търговски банки е минус в участието на държавна институция, която е пряк надзорник на тези банки.

Гюров има опит като преподавател и специалист по управление на кредитния риск. Номинацията му бе излъчена в последния момент и потвърдена официално първо в ефира на БНР.

Неофициална информация сочи, че нито един от двамата кандидати няма да успее да събере достатъчно гласове, за да оглави БНБ и да поеме поста на Димитър Радев, чийто мандат изтече юли миналата година. Новият гуверньор трябва да предложи и кадри за подуправители, тъй като Калин Христов и Нина Стоянова също са с изтекли мандати.

Гюров е отказал пряк дебат с Каримански. Дебатът бил планиран за 4 април, предаде националното радио.

По-рано представители на ПП и „Демократична България“ намекнаха, че има тайни договорки на ИТН с ГЕРБ и ДПС за подкрепа на техния кандидат. От „Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“ отрекоха, но номинираният Каримански обяви, че няма да откаже ничии гласове. Гюров пък посочи, че разчита на партньорите от ДБ и БСП.

Двамата са атакувани и за професионалните си биографии.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1021 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
Вал

2022.04.01 | 15:09

13
ДБ отново преливат от пусто в празно хаххахах Некадърници ...

2022.04.01 | 06:54

12
Идийоти ли сте да сложите Каримански от ИТН.Те са със ДПС.Пак ли Доган и Пеевски са напънали капана за БНБ.Само това чакат.По добре избори от колкото Доган и Нинова да командерет.
Yull Brown Илия Вълков

2022.04.01 | 03:02

11
БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГИЙНА И ТЕХНОЛОГИЧНА РЕВОЛЮЦИЯ ЧРЕЗ “БУЛГАР БРАУН ГАЗ“ и “Технология за добив на БРАУНОВ ГАЗ и минерали, богати на полиметали от морска вода“ разработена от инж. Чавдар Каменаров и инж. Пламен Каменаров. ЕВТИНА ЕНЕРГИЯ !!! Излиза чиста питейна вода !!! С Брауновия газ се унищожават битови отпадъци !!!
цар БОРИС I Покръстител

2022.03.31 | 22:36

4
и двамата НЕ! РЕФЕРЕНДУМ! този, който ни отдалечи от еврото и спаси българския лев - ТОЙ да стане!

2022.04.01 | 00:22

10
Референдум за такива неща не се правят. Еврото ще го приемем искаш или не.
Гюров гледа като

2022.03.31 | 22:57

6
grafters untold...

2022.03.31 | 23:34

9
Гюров става,Петков няма да допусне излагация.

2022.03.31 | 23:04

7
Сложете петя славова за управител на бнб

2022.03.31 | 23:30

8
Идийоти ли сте да сложите Каримански от ИТН.Те са със ДПС.Пак ли Доган и Пеевски са напънали капана за БНБ.Само това чакат.По добре избори от колкото Доган и Нинова да командерет.
цар БОРИС I Покръстител

2022.03.31 | 22:36

5
и двамата НЕ! РЕФЕРЕНДУМ! този, който ни отдалечи от еврото и спаси българския лев - ТОЙ да стане!
Точно така

2022.03.31 | 22:34

3
Съсипването на България върви по план.
И двамата

2022.03.31 | 22:05

2
Вън. Аман от назначени копел да ци
ne

2022.03.31 | 21:31

1
e to e iasno tce grob shte glasuvat za slugata si slavco i negoviat nekadarnik shte speceli.

Добави коментар

Водещи новини