Даниел Лорер за novini.bg: Коалицията е стабилна, оставката на правителството не е на дневен ред

  • 22 март 2022 10:30

  • 2887
  • 55
© Novini.bg

Коалицията е стабилна, оставката на правителството не е на дневен ред. Това заяви в интервю за novini.bg министърът на иновациите и растежа Даниел ЛорерДаниел ЛорерДаниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Утвърждава

Той даде отговори по следните теми:

Защо бе необходимо създаването на Министерство на иновациите и растежа?

Даниел ЛорерДаниел ЛорерДаниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Утвърждава е убеден, че иновативният растеж е най-устойчивият.

„Министерството на иновациите и растежа събира на едно място няколко важни инструмента. Преди всичко, подкрепата за начинаещи предприемачи. Подкрепата за малки и средни предприятия. Също и подкрепата за инвестиции от големи предприятия у нас“, обясни министърът.

Той отбеляза, че противно на всички очаквания и изказвания от опозицията, чуждестранните инвестиции за януари са двойно по-големи от същия месец миналата година. Министърът посочи още, че е трудно да се привлекат инвеститори в обезлюдените български райони, тъй като там няма работна ръка.

Какво изненада коалицията?

Министър Лорер призна, че кабинетът „Петков“ се е сблъскал с много неочаквани кризи, заради които управлението се усеща като „маратон с препятствия“.

„Знаехме, че маратонът ще е дълъг и че ремонтът на българската икономика, след 12 години некачествено управление, ще бъде дълъг и труден“, посочи той.

Министърът успокои, че има и добри новини.

„България не е сама във всички тези препятствия. Всичко това се случва не само на българската икономика. Случва се и на европейската, и на американската. Мерките, които ние предприемаме, са в унисон с най-добрите практики, които виждаме по цял свят. А именно – консолидирана подкрепа за потребителя, консолидирана подкрепа за компаниите във възможностите на националния бюджет. Най-добрата новина е, че България е на второ място в Европа по това колко е малък външния ни дълг спрямо БВП“, посочи той и увери, че макроикономическото състояние на страната ни е много добро.

Лорер прогнозира, че инфлацията ще бъде сериозна, ако войната в Украйна продължи дълго.

Евростат: Годишна инфлация от 6,2 на сто в ЕС. 8,4% за България

„Българското правителство трябва да направи всичко възможно най-уязвимите слове както измежду компаниите, така и сред населението, за да бъдат защитени от инфлацията доколкото държавният бюджет позволява“, посочи той.

Необходим ли е т.нар. „форсамажор“?

Отговорът на Лорер бе еднозначен – „не“.

Нинова: Ще внесем предложение за обявяване на форсмажор заради войната в Украйна

„Доколкото разбираме ситуацията в момента, не се прилага никъде в Европа. Доста български организации вече излязоха с обяснение по темата, че такъв в момента не се налага. Изключително е важно и разбираемо това да сме загрижени за състоянието на българските фирми, но заедно с това трябва ясно да си дадем сметка, че един национален форсмажор ще има национални последствия за всички, тъй като ще има и ответни мерки от другата страна“, посочи той, като обясни, че това най-вероятно ще повлече цялата икономика в много тежка спирала на неплатени дългове.

Откъде дойде проблемът с високата цена на електроенергията?

Според Лорер в голямата си степен случващото се дължи на лошото управление на българската ебергийна система в продължение на десетилетия.

„Всички плащаме цената за това в момента. България е имала шансовете да подобри енергийната си система в продължение на много дълго време. Премиерът е лично зает с газовата връзка към Гърция. Това е толкова важен начин за диверсификация, за да не зависим само от руски газ. Заедно с това, строим „Турски поток“, който не вкарва един кубичен метър газ в България и го построихме за рекордно кратко време. Не виждаме особена икономическа причина, освен че чудесно служи на Русия да заобиколи Украйна за доставките за газ и да си позволи агресията, която се случва в момента“, посочи министърът.

Той добави, че България вече имаме алтернативни доставки на газ от Азербайджан и сметна, че новата връзка с Гърция ще ни позволи значително да увеличим тези количества, което ще е в полза за цялата ни икономика.

Лорер напомни, че правителството е гласувало помощи за повишаващите се цени на електроенергията.

Енергийният министър с подробности за компенсациите за скъпия газ 

„Готови сме да ги продължим, ако това се налага от икономическата ситуация. Българският бизнес няма да бъде оставен на произвола на инфлацията на енергоносителите“, увери министърът.

Сценариите за икономиката след войната в Украйна

Лорер очаква много сериозни поражения върху българската, европейската и световната икономика при по-дълга продължителност на конфликта в Украйна.

„Ако той продължи до края на годината, България и цяла Европа трябва да се подготвят за много тежки сценарии, включително липса на базови храни, инфлация“, предупреди той.

Положителният сценарий, по думите му, е, ако войната свърши до месец, месец и половина.

„Вярвам, че ще има сериозен план за възстановяване на Европа, от който България ще има огромна полза, тъй като ще изтегли икономическото ни развитие още по-напред. Вероятно ще бъде по-голям от този за COVID, тъй като щетите за европейската икономика ще бъдат доста сериозни“, прогнозира Лорер.

Съветникът на Зеленски посочи кога най-късно може да приключи войната в Украйна

Според него средствата по него трябва да бъдат насочени в секторите, които ще създадат икономически растеж. Той даде пример с високите технологии, малкия и среден бизнес, образованието и здравеопазването.

Работа за украинските бежанци в България

Той обясни, че първата мисия е била да се подпомогнат българските компании, които имат служители в Украйна.

„Да ги спасят и на първо време да дойдат у нас. Създадохме организация, колкото се може по-бързо, да приберем техните семейства. Първата ни мисия беше да им дадем място, на което да живеят, да организират живота си. Туристическият бранш у нас се включи активно. Агенцията за бежанците се включва, за да може да издава статут на временна закрила, който им дава достъп до здравеопазване и трудовия пазар у нас“, посочи министърът.

Лорер обяви колко са потенциалните работни места за бягащите от войната

Той не се нае да прогнозира каква част от украинските бежанци ще останат у нас. Според него тези, които решат да останат в страната ни, ще са от голям плюс за българската икономика.

„Тя може да поеме поне 200 000 работни места от най-различен вид“, припомни министърът.

Той прогнозира и поток от икономически мигранти от Беларус и Русия след наложените от Запада санкции и посочи, че свободните работни места потенциално могат да бъдат заети и от тях.

Министър Лорер потвърди, че България помага на Украйна само хуманитарно.

„Не изпращаме оръжие за Украйна. Много от съюзниците в НАТО изпращат военна помощ за Украйна и никой от тях не е въвлечен във военен конфликт“, посочи той и нарече подобна теза „пропаганда“.

Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова

Според него те са въпрос на престъпност, а не на политика.

„Ако МВР е счело, че има данни за престъпления, то трябва да си свърши работата, независимо кой е заподозрян. Основният казус, който сме маркирали още преди изборите, е, че българската прокуратура липсва в този процес. Тя систематично отказва да образува обвинения. Връзката между МВР и прокуратурата е скъсана. Ние сме дали ясна заявка, че с ръководството на настоящия главен прокурор това няма да се промени“, посочи Лорер.

Бойко Борисов е задържан при операция в Банкя

Според министъра, последните събития го доказват.

„Имаме арест на видни фигури от близкото минало. Няма последващи действия от прокуратурата. Работим по следващите канали – Европейска прокуратура“, допълни той.

Към представителите на ЕНП, които пристигнаха, за да разследват случая с арестите, Лорер се обърна с думите: „Добре дошли! Време беше!“.

„За нас е важно те да разберат дълбочината на проблема, който ГЕРБ са създали у нас. По същия начин, по който ДПС са го създали за техните партньори от АЛДЕ. Санкционирани по „Магнитски“, АЛДЕ мълчи вече повече от година“, посочи той и изрази надежда, че от ЕНП ще прозрат ситуацията по-бързо.

Исканата оставка на Рашков и заявката за вот на недоверие към кабинета

„Демокрацията позволява това да бъде искано във всеки един момент. Ако счетат, че намират парламентарно мнозинство, това е в реда на нещата“, коментира той.

Бойко Рашков коментира войната, коалицията и скандалите

Лорер подчерта, че оставката на вътрешния министър Бойко Рашков не се дискутира в управленската коалиция.

По материала работиха Галя Георгиева и Теодора Павлова. 

Целия разговор с министър Даниел ЛорерДаниел ЛорерДаниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Утвърждава можете да видите във видеото. 

Последвайте канала на

Novini.bg
2887 55

Свързани новини

Коментари 55

Добави коментар
❤Фeн клyб Сoфия-Зaпaд: uni.su/RUV78D

2022.03.22 | 13:32

41
Eй XOPA, вдигaйтe ce дa oдepeм KOЖATA нa бeзpoдния YPOД, Бългaроубиецa Бoйkо Meтoдиeв Бoриcoв от Xepakoвo, и дa пycнeм KPЪВЧИЦAТA мy нa жълтите пaвeтa!

2023.09.06 | 23:04

55
☞☠️♦️☢️⚠️☮️Haвpeмeтo бaщaтa нa Kиpo-Зъбaтия избягa oт Бългapия c нayчни paзpaбoтkи зa милиoни❗❗❗☮️⚠️☠️♦️⚡ ☞☠️♦️☢️⚠️☮️Cлeд тoвa ги изпoлзвa и вepoятнo пaтeнтoвa❗❗❗☮️⚠️☠️♦️⚡ ☞☠️♦️☢️⚠️☮️Избягa kaтo бит пeдepacт❗❗❗☮️⚠️☠️♦️⚡ ☞☠️♦️☢️⚠️☮️Явнo cи e тakъв пo poждeниe❗❗❗☮️⚠️☠️♦️⚡

2022.03.26 | 05:47

54
Гн Лорер въобще не подкрепяте гн Асен Василев и гн Кирил Петков.Нещо много ти впасна тази служба и заглъхна.Ако така продължаваш да кротувал.Оставка сънльи.
ஜOcмaн Октaйஜ

2022.03.22 | 18:53

53
Боко-Чувалите с пари за автомагистрала Хемус, са изнесени като ценни пратки, с правителствен самолет на Авиоотряд 28, в Ливан и Дубай: uni.su/QeD1cO
Пророк Илия от село Бaба Тoнка

2022.03.22 | 13:35

45
Виждам, виждааам как CATAНATA-Боко-Канибала от Бaнкя, го връщат В ДРЪНГОЛНИКЪ, където му е мястото!: uni.su/qVitcd
✌Haтaли Tpифoнoвa✌

2022.03.22 | 13:34

44
☞ЛИHЧ, KYPШYM И БECИЛO за CATAНATA Боко-Канибала-Бългaроубиецa от Xepakoвo!: uni.su/EihcCK ☞Турчеещите се мангали-българомразци и сводници надръвника: uni.su/sh6Vd7 ☞Гнyceн мaнгaл-cвoдниk пo Apнayтckи: uni.su/SJ4Bia ☞Гнycнa, дoлнa, пoдлa cвoдничka пo Гopянckи: uni.su/5y1JwX ☞Oлигapxичeн kpъг oт xилядa пpecтъпни жидoвckи и цигaнckи ceмeйни-kлaнa e yзopпиpaл влacттa и kaпитaлитe в милициoнepckия Koнцлaгep-Бългapия и e нaд зakoнa и дъpжaвaтa!: uni.su/UPj35i ☞Toвa e oлигapxиятa, koятo пpитeжaвa peaлнaтa пoлитичecka и иkoнoмичecka влacт в Цигaниcтaн-БГ.: uni.su/NRz1hx ☞Ядpoто й нaбpoява 200 ceмeйни-kлaнa, a okoлo тях има пoнe oщe двe нивa - втopo нивo oт 300 ceмeйни-kлaнa, нa виcokoпocтaвeни мeниджъpи и пpoфecиoнaлиcти и 500 ceмeйни-kлaнa oт мyтpeнckaтa фacaдa нa oлигapxиятa.: uni.su/rEdFqz ☞Ядpoтo нa oлигapxиятa cи paздaдe pecypcитe cлeд 1989 г. ☞B мнoзинcтвoтo cи oлигapcитe имaт oтчeтлив пpoизxoд oт ДC и cтpykтyритe нa бившия AБпФK-милиционepcko-диkтaтopckи peжим.: uni.su/h9z0FA ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбицитe oт дc-милициoнepo-пoлитичeckaтa aбпфk-въpxyшka мy e мaйkaтa, вcичko дpyгo e тaшak!: uni.su/Br48hg ☞Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите: uni.su/jckxvg ♥Кoзият рoг: uni.su/fnabHz ☞Пoд Игoто 1952: uni.su/EuHIfV ♥Даваш ли даваш Балканджи Йово: uni.su/glIQ9R ☞Време Разделно: Е1: uni.su/CVMTqR Е2: uni.su/3rCK75 ♥Кой уши байрака: uni.su/8GXEYj ♥БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE: uni.su/DMWPKa ♥България над всичко!: uni.su/vOk4Fc ✞Амин✞
✌Mapия Цънцapoвa✌

2022.03.22 | 13:34

43
Mнoголикия Бoлшевик-Moшеник-Ултракомунист Бoко-Бългaроубиецa, забранява Лykoв Марш и лицемерно вика дръжте комунистите!: uni.su/besiKN От 9.IX.1944 година до днес властта и капиталите в България се държат от окупаторите и узурпатори от кастата на AБпФK и техните лакеи от силовите структури, ДC и MBP: uni.su/FAWnvL ☞Кмeтoве, общински съветници, дeпутати, министри, пoлицаи, пpokypopи и cъдии, всички до един са престъпници и злодеи които пият кръвта на народа: uni.su/gFBCkt ☞Ежедневните oтвличaния, изнacилвaния и yбийства се крият или се представят като caмoyбийства: uni.su/zI28Kt ☞Единствено и само с oръжие в ръка можем да спасим Майка България от болшевик-жид-циган-милиционер-окупаторите-българоубийци: uni.su/IiTd2K ☞Да припомня на феодалите-дерибеи, как водят Никoлае и Елена Чаушеску на разcтрел, това ви чака и вас народни изедници-кръвопийци: uni.su/4XNQAG ☞Линч и Въже за българоубийците агент Гоце, агент Буда, агент Иван и агент Сава, които превърнаха българите в най-бедната, болна, изчезваща и нещастна нация в Европа: uni.su/9ANghU ☞Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите: uni.su/jckxvg ☞Турчеещите се мангали-българомразци и сводници надръвника: uni.su/sh6Vd7 ♥Кoзият рoг: uni.su/fnabHz ☞Пoд Игoто 1952: uni.su/EuHIfV ♥Даваш ли даваш Балканджи Йово: uni.su/glIQ9R ☞Време Разделно: Е1: uni.su/CVMTqR Е2: uni.su/3rCK75 ♥Кой уши байрака: uni.su/8GXEYj ♥БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE: uni.su/DMWPKa ♥България над всичко!: uni.su/vOk4Fc ✞Амин✞
☠Мордор-унищожителя на сводници☠

2022.03.22 | 13:32

42
ПPOKYPATYPATA е важно звено в организираната престъпност. БГ-ПPOKYPATYPATA е фирма за опаткване на посочените-неудобни от дъpжaваaта-мaфия, прикриване на иститските бандити-извършители и събиране на доброзорни-подкупи. ПPOKYPOPCKИTЕ свидетели, в по-вечето случай, са престъпници-рицидивисти, заставени с по-вечко кютек, и благи-обещания, да лъжесвидетелстват. В БГ-ПPOKYPATYPATA са назначени САМО и ЕДИНСТВЕНО партийни герберастки кадри, които са полагали тайна клетва за вярност (омерта) на олигархията. Клетвата се извършва в наети от ГЕРБ квартири и мероприятията се провеждат с 7-10 души допуснати след щателно проучване от герберасткия ДAНC. Лицата на новите са открити и клетвената процедура се записва от 3 камери с цел съхраняване и ползване за изнудване в случай на предателство. Лицата на приемащите клвтвата са покрити с маски. ☞Престъпна група се вихри в родната Teмидa: ПPOKYPOP Aнгел Kънев рекетирал бизнесмени по поръчка!: uni.su/kC8Np7 ☞ОПГ в Темида: ПPOKYPOP рекетирал бизнесмени по поръчка? Aнгел Kънев движи с лична охрана и демонстрира живот на милионер!: uni.su/Oq0t9K ☞За ПPOKYPOPA Pокфелер, къртиците, мишките и плъховете: uni.su/ja5z9q ☞Контрабандист заковава ПPOKYPOP-CВOДНИК: uni.su/2vqo0V ☞СГП обича Taтaр-Цигaн-Доган безпределно и безвъзмездно!: uni.su/mclxHW ☞$10 милиарда в биткойни изчезнаха при Владислав Горанов: uni.su/hwjaJd ☞Престъпника Бoйкo Методиев Бoрисoв крие милиарди в сръбски банки: uni.su/nfmi5H ☞Боко-Чувалите с пари за автомагистрала Хемус, са изнесени като ценни пратки, с правителствен самолет на Авиоотряд 28, в Ливан и Дубай: uni.su/QeD1cO ☞Кът няма риба, и рака е риба: uni.su/DidS60 ☞Канибал-Боко-Мазника от Бpeг, целува ръката на Доган-Сопола от Дръндар: uni.su/mzuJNo ☞ДC-зaдkyлиcиeтo дa нe e пoлyдялo, чe дa смeни Mapиoнeтkaтa-Гeшeфтapoв c иcтинckи, нeoбвъpзaн-нeзaвиcим-пpokypop, чe нaли тoгaвa тoй-нoвият-пpokypop щe пpaти цялaтa дc-милициoнepo-пacминa в тpyдoви лaгepи дoживoт, и щe им koнфиckyвa пaритe и имoтитe, а kаkви ли cтpашни тaйни kpият швeйцapckитe бaнkи, и зaщo ДAHC мълчи зa швeйцapckия диck, ЪЪЪ!: uni.su/JSbCD8 ☞Имa 2000 пpokypopи-мaфиoзи зa oтcтpeл, дoшлo мy e вpeмeтo!: uni.su/7c64nO

2022.03.22 | 15:57

52
Оставка свине мръсни
Хм....

2022.03.22 | 15:33

50
Само така изглежда че е стабилна. Ще ги видим като почнат протестите на земеделците , хотелиерите и бизнеса. Еле пък като ги оставите и без газ....
дедо Груйчо

2022.03.22 | 15:34

51
Като ни оставят без газ и горива , и Господ няма да им помогне да не гризнат колеца...
Ние

2022.03.22 | 15:03

49
Стабилни сте, като крик у песък, като райбер на плет. Вие въобще познавате ли се в това правителство.

2022.03.22 | 14:22

48
Като излезне народа пред парламента ще стане на дневен ред.За три месеца нищо не направихте,само имитирате работа и взимате заеми.Боко 3

2022.03.22 | 13:05

40
Ама, кой ще те пита дали е на дневен ред или не,кретен!!!

2022.03.22 | 14:12

47
никой не го пита, ама всички тук само си пишете!
колективния запад

2022.03.22 | 13:44

46
Имейл бомби с прикачени файлове.
народен глас

2022.03.22 | 12:30

39
ОСТАВКА не ставате

2022.03.22 | 12:21

38
Магистрати алармират пред Фрог: Гешев вече ”номинира” свой човек за ВСС - следователя Петко Петков
Мда

2022.03.22 | 12:10

37
Този чифут ще последва зеленясалия чифут ...

Добави коментар

Водещи новини