Доставките на оръжие за Европа скочиха на фона на влошаването на отношенията с Русия

  • 16 март 2022 15:01

  • 1214
  • 1
Доставките на оръжие за Европа скочиха на фона на влошаването на отношенията с Русия
© Pixabay

Доставките на оръжие за Европа скочиха на фона на влошаването на отношенията с Русия в петте години до 2021 г., въпреки че световната търговия с оръжия намалява темпото, съобщи Стокхолмски международен институт за изследване на мира (СИПРИ).

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6220

В сравнение с предходния петгодишен период международните продажби на основните оръжия са се свили с 5 процента в световен мащаб, констатира СИПРИ.  Но вносът за държавите в Европа се е увеличил с 19 на сто, което е най-големият ръст на закупуването на оръжие в който и да било регион на света, отбелязва БТА.

Освен това вносът на оръжия в Европа представлява 13 процента от световния оборот за последния петгодишен период, отчетен от СИПРИ.

Възнамерява ли Путин да прибегне до най-смъртоносното в своя арсенал?

"Силното влошаване на отношенията между повечето европейски страни и Русия беше важен двигател на ръста при вноса на оръжия в Европа, особено за държавите, които не могат да посрещнат всички свои нужди чрез националната си оръжейна индустрия", посочва изследователят от СИПРИ Питер Веземан.

Той посочва, че най-големите вносители на оръжие в Европа са Норвегия (увеличение с 343 процента), Нидерландия (116 процента) и Великобритания (74 процента).

Като цяло петте най-големи износители на оръжие през последните пет години са САЩ, Русия, Франция, Китай и Германия, а петте най-големи вносители на оръжие са Индия, Саудитска Арабия, Египет, Австралия и Китай.

Вносът на основни оръжия от Украйна е бил много ограничен въпреки напрежението с Русия в навечерието на нахлуването на руската армия в Украйна миналия месец.

"Доставките на оръжия за Украйна като цяло имаха по-скоро политическо, отколкото военно значение, което нарасна с повишаване на напрежението между Русия и Украйна в края на 2021 г.", се казва в доклада.

Макар Киев вече да се сражаваше с проруските бунтовници в Донецка и Луганска област от 2017 г. до 2021 г., "вносът на основни оръжия от Украйна остана много ограничен и представляваше само 0,1 на сто от общия световен внос на оръжия".

Чехия е основният доставчик на основни оръжия за Украйна – 41 процента от общия внос, включително 87 бронирани автомобила и 56 оръдия. САЩ са вторият по големина доставчик на Украйна, като на тях се падат 31 на сто от целия внос в източноевропейската държава, включително 540 леки противотанкови ракети.

Франция, Литва и Полша също са доставяли оръжия на Украйна, но според СИПРИ Турция "вероятно" е имала най-голямо въздействие върху хода на войната, след като е продала 12 въоръжени безпилотни летателни апарата на обсадената страна. Бойните дронове "Байрактар" в момента се използват във войната и са унищожили десетки руски танкове и друга военна техника.

Въпреки че ниското ниво на оръжейните трансфери за Украйна е частично обяснено от СИПРИ като дължащо се на ограничените финансови ресурси на страната и собствените ѝ възможности за производство на оръжие, от института посочват като причина и това, че "до февруари 2022 г. няколко от най-големите държави износителки на оръжие ограничаваха износа за Украйна поради опасения, че такива трансфери могат да допринесат за ескалация на конфликта".

"Очаква се и други европейски държави да увеличат вноса на оръжия през следващото десетилетие, тъй като наскоро направиха големи поръчки за основни оръжия, по-специално бойни самолети от САЩ", заяви мозъчният тръст.

Столтенберг: Русия може да прибегне до употреба на химическо оръжие в Украйна

САЩ остават най-големият износител на оръжие в света.  Според доклада износът на оръжие от САЩ е нараснал с 14 процента при сравняване на числата между 2012-2016 г. и 2017-21 г., като е увеличил глобалния пазарен дял на изнесеното от Вашингтон оръжие от 32 на 39 процента, посочва ДПА.

Русия, на която се падат 19 процента от целия износ на основни видове оръжия през 2017-21 г., отбелязва свиване на износа си с 26 процента  при сравняване на числата за периодите  между 2012-16 г. и 2017-21 г. Общото намаление на руския износ на оръжие се дължи почти изцяло на спада в доставките на оръжие за двама от основните клиенти: Индия и Виетнам, сочат данните на СИПРИ. 

Въпреки спада в износа Германия остава сред петте най-големи износители на оръжие. Износът на Германия е спаднал с 19 процента при сравнение между данните за периодите между 2012-2016 г. и 2017-21 г.

Напрежението в изтласкания на заден план от войната в Украйна регион на Близкия изток продължава да бъде високо и в доклада се посочва, че вносът на оръжие от държавите там е бил с 2,8 процента по-висок за периода 2017-2021 г., отколкото e бил за периода 2012-2016 г.

Четири от десетте държави с най-голям внос на оръжие от 2017 до 2021 г. включват близкоизточните държави Саудитска Арабия, Египет, Катар и Обединените арабски емирства. Повече от половината (53 процента) от вноса на оръжия от държавите от Близкия изток идва от САЩ, 12 на сто - от Франция, а 11 процента - от Русия.

Макар Израел да заема 10-то място като износител на оръжие, вносът му на оръжие се е увеличил с 19 на сто, сравнявайки периодите 2012-2016 г.  и 2017-2021 г. Оръжията от САЩ представляват 92 процента от целия внос на оръжие, включително 31 изтребителя Ф-35и стелт и хиляди управляеми бомби, посочва в. „Джерузалем пост“.

СИПРИ отчита международните трансфери на оръжия, включително продажби, даряване  и производство по лиценз и отразяват обема на доставките, а не финансовата стойност на сделките, отбелязва Ройтерс.

Мая Йорданова
1214 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
е

2022.03.16 | 16:08

1
е то това се искаше в крайна сметка. за това ръчкаха и напичкваха хохлите с орижие и нациски идеологии.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини