Страхил Делийски за оставката на Янев: Няма ясна информация какво се случва

  • 28 февруари 2022 13:17

  • 3893
  • 11
© Фейсбук

Оставката очевидно е в един по-общ контекст. От премиера разбрахме, че формалният повод е, че министърът е имал собствена външна политика във Фейсбук, каквото и да означава това, каза пред Novini.bg политологът Страхил Делийски по повод поисканата от премиера Кирил Петков оставка на министъра на отбраната Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен.

Ние нямаме много яснота каква е политиката на правителството. През Туитър излязоха информации от високопоставени хора, че вероятно от България вероятно ще се очаква някакъв тип военна помощ за Украйна – сигурно това е част от причината да бъде поискана оставката, заяви Делийски. Тук става въпрос за сложен контекст, един път по отношение на това, което се случва в Украйна, втори път сигурно става дума и за някакви отношения по линията Министерски съвет – Президентство. Всички биха спечелили, ако има малко по-ясна информация какво се случва, за да се стигне до тази оставка, защото иначе изглежда като комуникационен ход, посочи той.

Проблемът е, че в момента българското общество се нуждае от консолидационен тип комуникация. Това е ситуация на криза на колективните представи, ситуация на неяснота, на притеснение, на страх. Правителството би следвало да отчита това и да предприема действия, които да успокояват. Единственият начин това да се случи е да се дава информация, а не да се говори с недомлъвки. Между другото, това се отнася и за поведението на Янев. Това само създава допълнителен шум, повод за спекулации, допълнителна среда, в която и без това силните пропагандни усилия и от двете страни в конфликта влияят върху общественото мнение, върху настроенията в България. Очевидно е, че в България, като играч, който ще трябва да вземе решения, сме подложени на сериозни пропагандни усилия. В една такава ситуация общественото мнение е изключително важно, коментира политическият анализатор.

Петков: Ще поискам оставката на Стефан Янев, не може да ползва думичката "операция" вместо "война"

По думите му наближаващият национален празник на България 3 март по принцип не би трябвало да е повод за разделение в обществото ни, но в последните години е станало обичайни покрай празника да започват дискусии, които той определи като странни.

Сега в този изострен пропаганден контекст всичко може да се случи. В един военен конфликт много се разчита на информационната война и България, като страна, която е на границата на този конфликт, явно е важна и за тези, които се занимават с информационни операции. Оттук нататък нашата отговорност за това как преживяваме и интерпретираме това, което се случва, става по-висока. Това наистина е отговорност на всеки един и ще видим доколко българското общество е успяло да научи как се живее в тежко контролирана информационна среда, но и отговорност на властта да комуникира така, че да помага за разбирането на ситуацията. Вероятно българските власти нямат кой знае какъв избор по отношение на това каква позиция да заемат и е добре ние да знаем това. Те трябва да кажат – ние нямаме избор, ще трябва да направим това и това, и да се търсят начини да се постигне някакъв консенсус и аргументи за един или друг избор, и то отвъд клишетата на пропагандата, каза още Страхил Делийски.

По материала работиха Галя Георгиева и Константин Веков

Последвайте канала на

Novini.bg
3893 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2022.02.28 | 13:38

1
Има има несе прави моме на ощипана.

2022.02.28 | 13:40

2
Трябва да разберете че трябва дасе разбере кой на къде дърпа.На следващите избори да знаем кой е със Путина,там щеги пращаме.
българския народ

2022.02.28 | 13:42

3
подкрепя българските масони, киро слепото без диплома да си подава оставката

2022.02.28 | 14:19

8
по-добре БЪЛГАРСКИТЕ масони, отколкото руските к.урви на радефф и чашкофф!
до червения боклук под мене

2022.02.28 | 14:16

7
шА доДИ макя ти, старата бесепе.дерастка к.урва, болшевишки неграмотникО!
nig

2022.02.28 | 14:07

5
да, и кой ша дойде изкуфелия дъртак Борисов или клоуна Тома Биков или тьоткара Деса Атанасова?
нина

2022.02.28 | 14:05

4
абе хора, не е нормално това да си подава оставката в това време, вие човека го обвинихте че едва ли не във война ни е вкарал. Ако става въпрос то онзи лудия на Възраждане Костадинов е за бесене ама му ходите на шантави те протести.

2022.02.28 | 14:12

6
Трябва твърдо към руските шпиони!

2022.02.28 | 14:51

9
Каквото се случва от няколко хиляди години насам. Замазват отчите на хората с незначителни проблеми и казуси докато прикриват истинските проблеми.

2022.02.28 | 15:13

10
Какви са тия бежанци де в Полша правят фасони на хората че им дали обща кухня и 2 стаи ?Врътвали се и излизат. Хората им напълнили хладилници и т н Безсрамие! В мазетата е по-удобно ли?
Роки

2022.02.28 | 16:09

11
Привличане на украински специалисти ?! При тази безработица ? Недоумявам ! Лорер ?!

Добави коментар

Водещи новини