Стефан Янев с коментар дали България е доставяла оръжие за Украйна

  • 21 февруари 2022 16:38

  • 1766
  • 2
Стефан Янев с коментар дали България е доставяла оръжие за Украйна
© Bulphoto, архив
Слушай новината Слушай новината

Като оръжеен производител България спазва всички правила на експортния контрол. Това заяви министърът на отбраната Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен по повод  публикациите на руската информационна агенция ТАСС, че при обстрела срещу Донецката народна република, украинската армия е използвала гранатомети, произведени в българския завод "Арсенал", съобщават от военното министерство.

Нинова: България не е разрешавала износ на оръжия за Украйна

"Да, ние произвеждаме редица отбранителни специфични продукти, но България като държава спазва всички правила на експортния контрол, така че нека да не търсим пряка вина непременно, че те са произведени в България и се намират в някаква зона, която е с конфликт. В такива зони по света, където има конфликти, вероятно може да бъдат намерени такива български производства. Въпросът е как са стигнали до там, което на този етап не можем да докажем".

Военният министър на Испания пристига у нас

Министър Янев и испанският му колега Маргарита Роблес посетиха авиобаза "Граф Игнатиево", където се срещнаха с военнослужещите, които изпълняват съвместна мисия по охраната на въздушното пространство на НАТО.

Българските и испанските военнослужещи вече изпълняват съвместни задачи по охраната на въздушното ни пространство. Това е още един знак за доброто сътрудничество между въоръжените сили на България и Испания, като въоръжени сили на две държави-членки на НАТО и Европейския съюз", коментира още той.

По думите му съвместната дейност по охрана на въздушното пространство е в контекста на единството на Алианса, което беше заявено отново на срещата на министрите на отбраната в Брюксел и потвърдено в днешната среща и от испанския му колега. „Това е единство на усилията за демонстрация на сдържащ потенциал, единство на демонстрацията на солидарност между съюзниците и единство в подкрепата на това, че най-доброто решение е дипломатическото“, заяви министър Янев.

В рамките на посещението в авиобазата беше проведена среща между министрите на отбраната на България и Испания, по време на която беше подчертано традиционно доброто сътрудничество между двете страни и въоръжените им сили, доказано през годините в съвместно изпълнение на мисии и операции.

Министър Маргарита Роблес заяви, че България и Испания са съюзници, на които може да се разчита както в рамките на ЕС, така и в НАТО.

„Ние споделяме общи ценности за свобода и демокрация. В трудни моменти като тези, през които преминаваме, единството е нещо изключително важно“, каза тя и подчерта обединението на партньорите в Алианса около солидната и твърда позиция в полза на дипломатическото решение на кризата в Украйна.

На въпрос на журналисти за охраната на въздушното пространство министър Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен подчерта, че изпълнението на задачите е според ситуациите, готовността и в зависимост от необходимостта. „Българското небе е отговорност на българските Военновъздушни сили. Задачите се изпълняват от български ВВС, като при необходимост участват и испанските военнослужещи“, каза още министър Янев.

На въпрос на журналисти за събитията, случващи се около кризата с Украйна и мерките, които взима България, той посочи, че продължава дейността по изграждането на т.нар. батальонна група.

Действията са насочени към увеличаване на ученията и подготовките. На въпрос за информациите за използването на боеприпаси българско производство от воюващи страни в конфликта в Донбас, министърът на отбраната Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен заяви: „Българският интерес е българската отбранителна промишленост да работи и българската държава да спазва правилата по експортен контрол“. Той подчерта, че страната ни спазва всички правила при експортния контрол и допълни: „Нека не търсим пряка вина в това, че тези продукти са произведени в България, и се намират в зони на конфликт“.

Министрите на отбраната на България и Испания бяха посрещнати в авиобаза Граф Игнатиево с военен церемониал. Министър Янев и министър Роблес посетиха военното формирование, за да инспектират изпълнението на задачи по охрана на въздушното пространство от българските и испанските военновъздушни сили. Заедно с началниците на отбраната на Република България и на Кралство Испания адмирал Емил Ефтимов и адмирал Теодоро Лопес Калдерон те наблюдаваха демонстрационни полети на МиГ-29 и  Eurofighter EF-2000 Typhoon II. След среща с командването на авиобазата двамата министри проведоха разговор с личния състав, който участва в съвместния Air Policing. Знамето на Испания бе вдигнато наполовина заради национален траур по повод потънал испански риболовен кораб край бреговете на Канада с деветима загинали и 12 изчезнали. Министър Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен изказа съболезнования на испанския народ за трагичната загуба.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1766 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Защо всички

2022.02.21 | 20:53

2
терористи по света са въоръжени с руско оръжие?
Бе

2022.02.21 | 19:38

1
Я го манете тоя масон!

Добави коментар

Водещи новини