Депутатите решиха: Край на златните паспорти!

  • 17 февруари 2022 11:49

  • 1525
  • 3
Депутатите решиха: Край на златните паспорти!
©

Прекратява се възможността за получаване на българско гражданство срещу инвестиции.

Депутатите приеха на първо четене с пълно мнозинство промените в Закона за българското гражданство, предложен от Министерския съвет и отхвърлиха близкия по съдържание законопроект на ДПС, както и предложението им за проверка на придобито вече гражданство.

Това слага край на издаването на т.нар. "златни паспорти".

Надежда Йорданова: Да махнем българското гражданство от пазара

В хода на дебата министър Надежда Йорданова посочи, че са приключили проверки по 48 преписки, инициирани от министър Янаки Стоилов. По шест от тях има констатирани нарушения, предприети са проверки доколко е спазено изискването за поддържане инвестиции, посочи тя. Министърът каза, че има шест случая на нарушения, по които е предприела действия за отнемане на българско гражданство.

Поисках ДАНС да провери още 19 преписки, отбеляза министърът и увери, че по всички случаи вървят проверки. 

Милен Матеев от „Продължаваме Промяната“ заяви, че напълно подкрепя законопроекта на Министерския съвет, който най-точно и балансирано уреждал материята. Матеев обясни, че е против законопроекта на ДПС, който иначе бил идентичен с този на Министерския съвет, но за разлика от него предлагал и отмяна на разпоредби от закона, с които се премахвал механизъм за установяване дали инвестицията е поддържана. Матеев поясни, че е необходим дебат за отмяна издаването на визи, предвидени като възможност с текстове от Закона за чужденците. Относно законопроекта на ДПС, с който се предлага проверка на всички издадени за последните десет години „златни паспорти“ Матеев каза, че тримесечният срок предвиден за това е недостатъчен. 

Крум Зарков от "БСП за България" посочи, че България дълго време е страна, в която всичко се продава и всичко може са се купи и дори и свещената връзка, която свързва държавата с хората - тяхното гражданството. Излишно е да се замерят вносителите, защото историята на тези два текста от дебата е дълга и от 2013 може да се проследи и е еволюирала и защото е важно какво се случва днес, тук и сега. Той заяви, че ПГ "БСП за България" ще подкрепи законопроекта, внесен от МС. Предложенията на ДПС за постоянно пребиваване и междинни проверки могат да продължат да бъдат обсъждани, но сега този законопроект трябва да бъде приет единодушно като ясен знак, че България е затворила тази врата, каза Зарков.

Тома Биков (ГЕРБ-СДС) засегна темата за гражданството за българи, които са представители на български общности в Молдова и Северна Македония. Той посочи, че в Северна Македония са унищожени голяма част от документите е тези хора с български произход и оттам идва проблемът. Ако някой се е занимавал с корупционни схеми той трябва да носи отговорност, каза Биков. Той коментира, че в същото време българската държава кара българите в Северна Македония да доказват, че са българи. Това е огромен казус и трябва да намери решение, каза Биков и допълни, че всяка корупционна схема е факт заради стеснения вход на системата и призова за възможност тези хора да вземат много  по-бързо и облекчено българско гражданство. 

Атанас Славов ("Демократична България") посочи, че лековатото отношение към гражданството е недопустимо. Законопроектът на МС е балансиран, защото не допуска българско гражданство срещу инвестиции, но позволява дълготрайно пребиваване при направена трайна инвестиция. Относно законопроектите на колегите на ДПС – възприемам тази активност като изчистване на потъмнелия имидж на движението, заради санкциите по закона "Магнитски", но трябва да се положат повече усилия, коментира депутатът.

Хамид Хамид от ДПС посочи, че критиката на ЕК е и към пребиваването. Критиката не е само към гражданството, ЕК казва да премахнем късата писта за пребиваване. Критика има и към т.нар. златни визи. ЕК разглежда заедно този проблем за визите, за пребиваването и за самото гражданство, посочи депутатът. 

Мустафа Карадайъ, председател на ПГ ДПС отговори, че през 2012 г. не е имало санкции по "Магнитски", но позицията на ДПС е била същата по този закон.

Цончо Ганев заяви, че ПГ "Възраждане" ще подкрепи законопроекта, внесен от МС. Позорно е да продаваме български паспорти, каза депутатът.

Последвайте канала на

Калина Христова
1525 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.02.17 | 13:10

3
Сега да премахнат и двойното гражданство

2022.02.17 | 13:09

2
ЩОМ НЕ МОЖЕ РУСНАЦИ И КИТАЙЦИ ДА ИДВАТ ТУКА ДА КУПУВАТ ЗЕМЯТА ЗНАЧИ НЯМА НУЖДА ОТ ЗЛАТНИ ПАСПОРТИ.
а

2022.02.17 | 12:49

1
Когато те боли ръката не я режеш, ами я лекуваш нали? Не виждам нищо лошо да се дават паспорти срещу инвестиции. Как чужденец ще построи завод, след като не може да си купи земята за обекта да питам?

Добави коментар

Водещи новини