В Кипър започва първият процес за т.нар. златни паспорти

  • 24 юни 2021 07:36

  • 711
  • 2
В Кипър започва първият процес за т.нар. златни паспорти
© Pixabay

В Кипър днес започва първото наказателно дело за нарушения по вече прекратената програма за даване на кипърско гражданство срещу заплащане на инвеститори от трети страни с издаването на т. нар. златни паспорти, съобщава БНР.

Девет обвиняеми - пет физически и четири юридически лица, се изправят пред наказателния съд в насроченото днес първо заседание по процеса. Срещу тях са повдигнати общо 37 обвинения, сред които подправяне на държавни документи, разпространение на фалшиви документи, предоставяне на невярна информация и конспирация за измама.

Малта, Унгария и Кипър отличници по ваксинация в Европа

Делото се отнася за извършена натурализация на гражданин на Иран чрез представени фалшифицирани лични данни, за да се прикрие, че е издирван в чужбина. Оспорваната „Кипърска инвестиционна програма” бе прекратена от правителството от 1 ноември миналата година след международен скандал и силни обвинения за корупция. По нея лица от трети страни можеха да станат кипърски граждани срещуинвестиция от минимум 2.5 млн. евро.

В 53% от случаите гражданството е предоставено незаконно, а една трета от останалитен е отговарят на всички законови критерии, бе посочено в обявения в началото на юни доклад на специалната анкетна комисия.Тя разследва целия период на прилагане на схемата от 2007 г. до август 2020 г. и всички издадени близо 6800„златни паспорти”.

Последвайте канала на

Novini.bg
711 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.06.24 | 09:08

2
дубай кога, там на шиши блокираха ли активите, за един преател питам
Идиот Новини.бг

2021.06.24 | 08:03

1
нарича протестиращите"болшевишки клошари", Радев - "тъп каун", спец-службите - "руски подлоги".

Добави коментар

Водещи новини