Йордан Цонев: ДПС няма отношение към приетия механизъм за получаване на "златни паспорти"

  • 15 февруари 2022 11:10

  • 1527
  • 14
Йордан Цонев: ДПС няма отношение към приетия механизъм за получаване на "златни паспорти"
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

От пресцентъра на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с изпратиха до медиите официална позиция по темата за т.нар. „златни паспорти“.

Автор на позицията е Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на, зам.-председател на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с и зам.-председател на ПГ на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, като тя е озаглавена - “Златните паспорти” -  истината за схемата, хронология на решенията и накъде водят следите. Публикуваме мнението на Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на без редакторска намеса:

"Хронология на законодателните решения по темата придобиване на българско гражданство чрез инвестиции, т.нар. “златни паспорти”.

На 29.11.2012 г. Народното събрание приема на второ четене ЗИД на Закона за насърчаване на инвестициите. В преходни и заключителни разпоредби §34 се променя Закона за българското гражданство, касаещ механизма на инвестиционното гражданство. ПГ на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с в лицето на народния представител Четин Казак прави предложение този текст да отпадне, но то не се приема. ПГ на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с не участва в гласуването в израз на несъгласие. 

Жесток скандал в парламента между премиера и ДПС

Следват 8 години, в които стотици чужди граждани получават статут на постоянно пребиваващи в страната и впоследствие българско гражданство по следната  „инвестиционна схема“.

“Инвестиционната схема” в две стъпки и едно следствие:

- Желаещите българско гражданство наемат адвокатска кантора и чрез инвестиционен посредник закупуват ДЦК за 1 млн. и един лв.

- Книжата обикновено се залагат в банка за срока на падежа, след което банката ги усвоява и погасява главницата по кредита.

- На практика по тази схема в българската икономика не влиза нито лев! Нито реални инвестиции, нито реални нови работни места.

Установено е, че тази порочна схема е използвана многократно. 

Проверяват лицата, получили българско гражданство, между 2015 г. - 2021 г.

На 14.12.2018 г. Народното събрание създава Временна анкетна комисия за проучване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужденци.

В хода на работата си комисията установи описания по-горе модел и реши да го промени. В доклада на комисията в раздела „заключения“ на стр. 22, т. 3 – „Пропуски и препоръки при издаването на т.нар. инвестиционно гражданство“ се обосновават всички мотиви, както и взетото решение (стр. 22 – 25 от Доклада):

„Комисията препоръчва България да не преустановява „инвестиционното гражданство“, но да го регламентира и контролира строго, за да се създадат ефективни  гаранции, че става дума за реални инвестиции, създаващи работни места и добавена стойност.“

Докладът е приет от всички членове на Комисията (от 16 членове на комисията, двама са от ДПС) и подписан без особено мнение. След това докладът е приет и от Народното събрание в пленарна зала.

През март 2021 г. Народното събрание приема ЗИД на Закона за българското гражданство. Законопроектът е обединен проект на Министерски съвет (с предложение за отпадане на инвестиционното гражданство) и на Временната анкетна комисия, подписан от всички членове на комисията, без тези от БСП, с предложение за отпадане на порочния механизъм и въвеждане на нов с ефективен контрол.

По новия ред, след приемането му не е издадено българско гражданство чрез инвестиции.

На 22.12.2021 г. ЕК публикува доклада за напредъка на преговорите със САЩ за отмяна на визите. Една от пречките за отпадането на визите за САЩ, която се изтъква в доклада е все още съществуващата възможност за придобиване на инвестиционно гражданство в някои страни от ЕС (в т.ч. и България).

Като взе предвид този доклад, както и факта, че по новия ред за придобиване на инвестиционно гражданство фактически няма издадени „златни паспорти“, ПГ на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с реши и внесе веднага проект на закон, с който се иска отмяна на инвестиционното гражданство, а в преходни и заключителни разпоредби се предлага да бъде извършена проверка на всички случаи на разрешено постоянно пребиваване и инвестиционно гражданство. ЗИД на Закона за българското гражданство е внесен от ПГ на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с на 11.01.2022 г., а този на Министерски съвет на 18.01.2022 г. 

Евродепутатите от ДПС питат ЕК за "златните паспорти"

Видно от гореизложеното става ясно, че:

1. ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с няма отношение към приетия механизъм за получаване на т.нар. „златни паспорти“, тъй като не сме били съгласни с това и не сме го гласували. Напротив, противопоставили сме се.

2. При промяна на условията за получаване на инвестиционно гражданство и въвеждането на истински механизъм за контрол ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с е участвало, но се оказва, че по този ред няма издадени „златни паспорти“.

3. ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с никога не е участвало в органите на изпълнителната власт, които вземат решение за получаване на българско гражданство!

Заключения и препоръки:

ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с няма никакви притеснения относно т.нар. „златни паспорти“ и по тази причина поискахме пълно разследване на всеки един конкретен случай, по който има издаден документ за постоянно пребиваване или българско гражданство. Открихме обаче защо управляващите и олигархът Прокопиев имат притеснения и отказаха да включат в закона нашия текст за пълно разследване на процедурите по инвестиционното гражданство. Следите водят към тях.

Уверяваме ги, че каквото и да правят, ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с ще стигне до истината за златните паспорти и тя няма нищо общо с наложените санкции по закона „Магнитски“ на колегата Делян Пеевски".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1527 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
ОЦЪКЛЕНИ УМЪРТФЕННИ БАНКЯНСКИ ВНУЦи копанари

2022.03.04 | 14:21

14
CAISAT pOMQRR SHTI VADQQ GENETALITE PREZ GA ZOO.> ZIGG HAILLL ZIGg HAILlll
Дебилния Потурнашки Сатрап

2022.02.20 | 22:19

13
А приори да се самоутрепат.
Съсипаха държавата

2022.02.20 | 22:18

12
Копилйетата майчини.
Кютек по Казана

2022.02.20 | 22:17

11
И на пичка ви майчина.
Копелето за първи

2022.02.20 | 22:15

10
Път чува за нередности.

2022.02.15 | 13:31

9
Смърт на Българския бизнес. Турските фирми ще оправят българия. Това е ролята на Цонев и Пеевски.
СССР

2022.02.15 | 12:50

8
Изчезвай за Турция резнякккк обрязанннн фессс.

2022.02.15 | 12:19

7
НИЩО ДРУГО НЕ ИМ ОСТАВА ОСВЕН ДА ПОДСКАЧАТ КАТО ЗАКЛАНИ КОКОШКИ ПРЕДИ АРЕСТИТЕ.

2022.02.15 | 11:41

2
Вие към нищо нямате отношение, въпреки че като коалиционни партньори не сте излизали от власт от 1990 г. до сега.

2022.02.15 | 12:18

6
Цонев дава на комар по 35000 лева за вечер.Ще играят до края на живота си в централният.

2022.02.15 | 12:17

5
Сега ще влезнат в затвора и ще им конфискуват и съборят всимко.Три синжира хунти.
слави

2022.02.15 | 12:13

3
боргии

2022.02.15 | 12:16

4
Дпс герб се предвижват полека лека към централният.Отваря им се пътя.Крем вазелин.

Добави коментар

Водещи новини