Ето какво ще обсъждат депутатите през седмицата

  • 15 февруари 2022 17:41

  • 2816
  • 0
Ето какво ще обсъждат депутатите през седмицата
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Депутатите ще обсъдят процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Българската народна банка, изслушването им в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание. Това е записано в седмичната проектопрограма, публикувана на сайта на парламента.

Предвидено е предложенията за кандидати за нов управител на БНБ да се внасят писмено в Комисията по бюджет и финанси в 20-дневен срок след приемането на правилата. Одобрените кандидати ще бъдат изслушани на открито заседание на комисията. Гласуването на кандидатите в пленарната зала ще бъде явно чрез компютризираната система за гласуване, се посочва в доклада на бюджетната комисия. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Изборът на нов управител на БНБ се налага заради изтичането на мандата на настоящия гуверньор Димитър Радев още през лятото на миналата година.

Предвижда се и приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател и четирима членове на Фискалния съвет.

Като първа точка в проектопрограмата за сряда е записано първо гласуване на промени в Закона за регистъра БУЛСТАТ, а като следваща - гласуването на второ четене на измененията в Закона за електронното управление и на Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране. Предлага се първа точка в четвъртък да е първо гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство. Депутатите окончателно ще приемат и промените в Закона за водите, одобрени на първо четене преди седмица.

Йордан Цонев: От ПП готвят за управител на БНБ професор от Сингапур

Според проектопрограмата в четвъртък ще е и първото гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, отбелязва БТА. Същия ден депутатите ще разгледат и законопроект за ратифициране на Тристранно споразумение за дарение от и между Република България и Босна и Херцеговина и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbH относно управлението и координацията на дарението на ваксина срещу COVID-19.

За петък е предвиден парламентарен контрол от 9:00 ч.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2816 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини